13.07.2007

Beyaz Külahlı Dondurma


Benim çocukluğumda dondurma demek yaz tatili demekti. Çünkü o zamanlar marketlerde satılan hazır dondurmalardan yoktu. Yaz gelince dondurmacılar ve pastaneler dondurma bölümlerini açardı ve biz bütün kış dondurma yemek için bu anı beklerdik. Sarı altın rengi bir makinenin karıştırdığı dondurmayı 2 çeşit külah ile bizlere sunardı. Büyükler koyu kahverengi olan ‘’kornet’’ külah ile dondurmalarını yer, biz küçükler ise normal beyaz külahta yerdik. Çünkü altı yarısından kesik bu beyaz külahlar kornetten daha az dondurma alırdı. Zaten yaşımıza göre de dondurma toplarında hak sayımız vardı. İlk zamanlar 2, sonraları 3 top, iyice büyüyünce de kornete geçip sınıf atlardık.

Bu büyük dondurmalar şimdilerdeki gibi camın arkasında satılmaz, kocaman kalın gri kapakların altında dururdu ve satıcı her bir kapağı sırayla açıp dondurmaları gösterirdi. Hoş zaten çikolatalı, vanilyalı ve karamelli dondurmanın yanında bir de vişneli ve limonlu dondurma varsa orası ünlü bir yer olurdu. Dondurmalar külaha aynı resimlerdeki gibi top top ve üst üste konulurdu ve eğer 2 top hakkımız kadar yaşımız küçük ise bir tarafını yalarken diğer tarafı üzerimize akmasın diye annelerimiz tarafından önce bir şekle çekilir sonra bize sunulurdu.

Bu dondurmaların en güzel tarafı külaha konduktan sonra önce o sadece dondurmacılara has çikolata sosuna, sonra fındığa en son da fıstığa batırılmaları idi. Çikolata sosu dondurmanın üzerinde kısa zamanda donar ve çıtır çıtır ince tabaka bir çikolataya dönüşürdü.

Bazı yaz akşamları yürüyüş sonunda yenen dondurmalarda büyükler servis ile dondurma yeseler de biz küçükler hep külah ile isterdik. Çünkü asıl üstteki dondurma yendikten sonra külahın en altını ısırıp geri kalan dondurmayı oradan içimize çekmek bize büyük bir oyun haline gelirdi. İşte bize de bu keyfi Mayıs ayında çıkıp Eylül sonunda kaybolan dondurmacılardan sadece mevsimlik olarak tadardık. Çünkü o zamanlar dondurma soğukta yenmesi asla mümkün olmayan bir şeydi.

Ben bu yaz tatile çıkamıyorum. Tatilden öte her yaz ayda 1 hafta gelerek her bir köşesinde kaybettiğim ayrı bir benle karşılaştığım annemin yanına da gelemiyorum. O yüzden bu sene sadece hafızamdaki asla kaybetmediğim çocukluğum ile beraberim ve yine çocukluğumun olmadık yerlerini daldan dala atlayarak gezip, bu etkinlik için tam da mevsimine yakışan bir tarif olan Limonlu Dondurma’yı denedim. Bu dondurma ekşi ekşi ve sorbe gibi olan limonlu dondurmadan çok limon aromalı vanilyalı dondurma gibi oldu, bu yüzden benim bile hoşuma gitti.

Malzemeler,

2 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı vanilya
4 yumurta sarısı
1 su bardağı şeker
1 paket krema
1 limonun suyu
1 limonun rendelenmiş kabuğu

Hazırlanışı;

1–2 bardak süt ve vanilyayı bir tencerede kaynayana kadar karıştırın.
2-Kaynayan sütü ocaktan alıp tel süzgeçten başka bir kaba aktarın, limon suyu ve limon kabuğu rendesini de ekleyip ılıtın.
3-Sütü boşalttığınız tencerede yumurta ile şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın.
4- Ilık sütü yumurtalı karışıma azar azar ekleyin ve çırpın.
5-Büyükçe bir tencereye su koyup, karışımın bulunduğu tencereyi içine benmari usulü oturtun ve yavaş yavaş karıştırın. Kaynatmamaya özen gösterin ve krema kıvamına gelince ocaktan alın.
6-Ara ara karıştırarak soğutun.
7-Kremayı karışıma ekleyip iyice çırpın ve bu karışımı buzluğa koyun.
8-30 dakika sonra karışımı cam bir kaseye alıp tekrar buzluğa koyun.
9- Dondurma kıvamına gelene kadar her 20 dakikada bir buzluktan çıkarıp, karıştırıp tekrar buzluğa koyun.
10-Eğer benim gibi limon içinde servis etmek istiyorsanız da limonların içini oyup, servis etmeden önce 10 dakika buzlukta bekletmeniz yeterli.

25 yorum:

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Yine çocukluğuma gittim ben de sayende. Dondurma harika görünüyor Papatya'cığım. Ellerine sağlık. Tarif çok güzel ve herkesin evde yapabileceği bir dondurma tarifi olduğu çin daha da çok sevdim. Denemek istiyorum bir an önce. Ayrıca fotoğraf mükemmel ötesi belitmeden geçemeyeceğim. Kursa devam ediyormusun?
Sevgiler,

gezicini dedi ki...

sevgili papatya
hem cok hafif hem de cok lezzetli bir dondurma olmus. benim hatırladıgım ise 23 Nisanda biz cocuklara annem dondurma izni verirdi. yaz dönemi diyince bir de eski Genclik Parkının icindeki Sisman dondurmacı geldi aklıma. kardesimle hep oraya gitmek isterdik.
bu arada limon icinde dondurma sunma fikrin de cok orjinal, eline sağlık!
sevgiler
gorki

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Burçinciğim,

Kurs bitti şimdilik, ama ileriki dönem devam etmek istiyorum eğer vaktim olursa, çok şey öğrendim, ama bu sadece başlangıç teknikleriydi, yine de çok sey kattı, çok teşekkür ederim güzel sözlerin için,

Gorkiciğim,

Evet 23 Nisan izinlerini ben de hatırladım şimdi sen söyleyince:)Fikri bir dergide görmüştüm taaa yıllar önce hep denemek istiyordum yoksa benim yaratıcı yönüm çok zayıftır, ancak gördüklerimi resmedebiliyorum,

Sevgiler,

Devletsah dedi ki...

Ben bir şeyler pişireyim birileri de benimkileri böyle sunsun. Ne güzel gözüküyorlar... Ben olsaydım dondurma kaşığı ile kaseye doldurmuştum... Hadi en fazla renk uyumundan üzerine birazcık toz fıstık serperdim...

Bu arada ne kursu???

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Papatya ben de gidip geldim eski zamanlara... İlk satırları okurken -külahı allttan ısırıp löpürdet papatya- diye içses tezahüratı yaptım :)) ki o zevkli ana da deyinmişsin okurkenki zevkim bir kat daha arttı..
Fotoğraf şahane sunum çok hoş ellerine sağlık..
Sevgiler...

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Sevgili Devletşahcığım,

Sen pişir ben sunarım seve seve, ama sen de bana harika enerjinden ver azıcık:)

Kurs temel fotoğraf teknikleri eğitimiydi yeni bitti.

Sevgiler,

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Burcuşcuğum sağol, vallahi benim de dondurma deyince aklıma ilk gelen o altı ısırılmış külahlar,

Sevgiler,

Papatya dedi ki...

Cocuklugumuzda sokagimizdan gecen al arabali dondurmacidan dedigin kucuk beyaz kulahlarda alirdik dondurmayi. Ancak 2 cesit olurdu ayni anda o kucucuk arabasinda. Genellikle sade ve kakaolu, bazen bunlardan biri mevsim meyvaliyla yer degistirirdi. en cok da yazin sonuna dogru cikan mis kokulu dondurmanin tadi hala damagimda... Bunlari hatirlamak ne guzel oldu :)

Selen dedi ki...

Papatyam,
Harika bir sunum olmuş yine. Yazını okurken, annelerin külahtaki dondurmayı yanlardan yalayıp damlamayacak şekilde tepe haline getirmelerini hatırlayıp güldüm. Bize çocukluğumuzu hatırlatman çok keyifli oluyor canım. Ellerine sağlık..

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Komşu adaşım papatyacığım,

Ben en çok seyyar atlı karıncaları özlüyorum, geçen gün Bebek'de terkedilmiş bir tanesini gördüm, en kısa zamanda fotoğraflarını çekeceğim,

Sevgiler,

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Selenciğim,

Sağol canım, sen de çok güzel şeyler hatırlatıyorsun hep sayfandan bana,

Yemekbahane dedi ki...

Papatya,
Yazına bayıldım gerçekten..Ne güzel dile getirmişsin çocukluğa dair tatlı anları.Bu blogunu ilk ziyaret edisim.Cok keyif aldım gercekten.
Sevgilerimle
Müge

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Merhaba Müge,

Öncelkle hoşgeldin, yazılarımı beğenmene çok sevindim, herkese dair birşeyler yazmaya çalışıyorum işte,

Sevgileri

limoncicegi dedi ki...

Böyle güzel bir tarif ile etkinliğe katıldığın için teşekür ederim. Ellerine sağlık, sevgilerle

Nukhet dedi ki...

Papatyacim
Gene senin anilarinin arasinda gezinirken kendimi kendi cocuklugumda ve mahallemizin dondurmacisinin arabasinin onunde bize gul sekliyaparak dondurma vermesini beklerken buldum. Limonlu, cilekli ve en guzeli de kavunlusu. Bir daha hic ayni guzellikte dondurma yapan birine mi rastlamadim yoksa o yasin getirdigi bir begenimiydi o hala bilmem. HEr ne ise de dondurmaci necati agbi eger sag ise yasi bol sihhteyi iyi olsun, yitirdiysek te mekani cennet olsun. Ellerine saglik canim dondurman icin. Sevgiler

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Sevgiili Limonçiçeği,

Etkinliğe katılmak benim için de keyifti,

Sevgiler

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Nükhetciğim,

Aaaa kavunlu dondurma mı? Bence sen şanslı br çocukluk yaamışsın hayatım, bemki bi sade bi kakolu:))

Sevgiler,

Leziz Sofralar dedi ki...

Merhabalar dondurma nefis görünüyor etkinlik icin ve yaz gününe cok güzel bir secim ellerinize saglik sevgiler...

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Sevgili yemegim,

Hoşgeldin, çok teşekkür ederim:)

Sevgiler,

Adsız dedi ki...

Dondurmanız günümü, yazınız nostalji yaşattı bende.. Her yemeğin mutlaka bir öyküsü olduğuna inanarak keyifle okudum.. Hem tarif için hem de çocukluğumu anımsattığınız için tşk.ler..Selamlarımla..BENAR

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Sevgili Benar hoşgeldin, teşekkür ederim.

yaban mersini dedi ki...

ben de bu yaz dondurma denedim ama buzlu buzlu oldu..dışarda satılanlar benzemedi,acaba senin dondurma nasıldı,gerçi güzel görünüyor birde ben yumurta koymamıştım.ellerine sağlık.

Unknown dedi ki...

Sevgili Diyalogyemekleri,

Benim dondurmam aynen dışarıda yediklerimiz gibi sütlü ve yumuşak oldu, bu ilk dondurma yapışım, ama genel olarak düşününce seninkinin buzlu olmasını yumurta olmamasına bağladım, bir de yumurtalı dene bakalım nasıl olacak;

Sevgiler,

Tijen dedi ki...

Şiir gibi olmuş sevgili Papatya.
Ellerinize sağlık.
Tijen

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Sevgili Tijen çok teşekkür ederim:)