29.11.2010

Tüm Pozitif Enerjim Orkideme

Ne yapsam yüzümün gülmediği bir güzel var bizim evde : Orkide...

Kaç saksı aldım şimdiye kadar, kaçı hediye geldi. Bir türlü bakamadım, çiçeklerini döküverdiler üzgünce. Bu sefer çok heves ettim önce sayfa sayfa okudum hakkında onu daha iyi tanıyabilmek için. Soğanını, ailesini öğrendim ilkten, sonra bakım şartlarını. Gittim kendime güzel mi güzel beyaz bir orkide aldım üzerinde 9 tane çiçek olan.

Aydınlık ama direk güneş almayan bir ortam öneriyordu uzmanlar. Ne kadar narin bir çiçek olduğunu düşünürken aslinda bu okuduğumun Orkide yetiştirme yolunda sadece birkaç adım oldugunu farkettim okudukça. Toprak her zaman nemli olacak ama ıslak değil, dibinde hiçbir zaman su olmayacak, sularken köklere yaprağa ve özellikle çiçeklere hiçbir zaman su gelmeyecek.Ortamdaki hava her zaman temiz olacak ama rüzgar da almayacak. Yani haftada 2 gun 1 çay bardağı su verin değil, sanki bir kadınmış gibi öğrenin araştırın huyuna göre davranin der gibi..

Neyseki önemli bir ipucu okudum bir gün. ''Eğer çok su verirsenin yaprakları açık renk olur ve yumuşar, az su verirseniz yapraklar koyu renge döner ve sertleşir'' diyordu bir uzman. Böylece kesfettim huyunu suyunu benim güzelin. Öyle direk su dökmektense minik bir fısfıs ile haftada 2 en çok 3 kez 5 er 6 şar kez fısfıslamak şartı ile besledim kendisini. Ne köklerine su geldi ne dibine ne yaprağına çiçeğine. Tam 2 ay gül gibi yaşadık bizim evde aydınlık ama direk gün ışığı almayan büfemin tam üstünde. Dokuzuna ayrı bir isim, ayri bir hikaye yazdım, su verirken hatirladikça gülümsedim.






O bana, ben ona alışmış yaşarken, yoğun bir hafta su vermeyi unuttum güzele. Üstelik evde olmadığımız için camlar kapılar kapalı, hani beni bıraksaniz benim bile çiçeklerimi dökeceğim cinsten sarı bir sıcak yaşadı Eylül başında. İkişer üçer döktü çiçeklerini. Çok üzüldük, ama yılmadık. Bir orkide çiçeğini dökerse ne yapılmalı diye daha fazla okudum bu sefer. Orkide senenin belli zamanlarinda çiçeklerini mi döker bilmiyorum ama, herkes üçüncü boğumdan itibaren budanması konusunda hemfikirdi. Dibinden saydim ve üçüncü boğumundan budadım, aynı özenle beslemeye sulamaya devam ediyorum. Geçen gün ucunda ve soparisnda minicik eflatun goncalar olan bir Orkide gördüğümde hemen sahibine sordum. Çiçekleri döküldüğü zaman üçüncü boğumdan budadıklarını, sulama ve beslemeye aynen devam ettiklerini, ek olarak da saksıyı haftada 1 gun 10 dakikalığına temiz suya oturtup çıkardıklarını söyledi. 1,5 sene bir sopa olarak yaşamış Orkidesi, en sonunda da goncalarını vermiş.

Şimdi benim güzel de tekrar sevindirir mi beni diye meraktayım. Gidip gelip bakıyorum ucuna bir değişim var mı diye. Şimdilerde sanki minik yeni bir yaprak çıkardı çabası ile. Aklıma fotoğraflayıp sizinle paylaşmak geldi.aranızda benim gibi bir tecrübeyi mutlulukla sonuçlandıranınız var mı acaba?

11 yorum:

Adsız dedi ki...

Anneminde bir menekşesi varki anam anam evvvlere şenlik :D Yazın Didim-Denizli-Aydın Ankara gezdirdi kadın :D Beni taşı desem yanaşmaz .Hala yaşıyor ama ama işte:D Anladınız siz :)))

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Papatyam gerçekten de büyük sabır ve özen gerektiren bir çiçek orkide. Benim de bir kez soldurmuşluğum var:(. Ben de daha garanti bir çiçek olan afrika menekşesi yetiştiriyorum:). Ama merakla buraya yazılacak orkide tecrübelerini bekliyor olacağım. Kimbilir, belki tekrar cesaretlenebilirim ben de orkide konusunda:).
Sevgilerimle..
aslı

Zeynep'in Evi dedi ki...

sen bana orkide de ben sana yaşadığımız onca şeyi yazayım canım..
senin yadıklarının aynılarını yaptım..evime iki defa orkide girdi ikisi de yapraklarını döktü boğumlarında kesildi..ama hiçbir işe yaramadı aylarca ööyle sap gibi durmasına katlandım eve gidip gelenler bu ne yahu dal mı besliyorsun dedi görmezden duymazdan geldim..ama sonra çok sıkıldım..halbuki ben ona orkide bakım suyu bile almıştım dolu haliyle duruyor şimdi şişesi..ve benim şimdi yeniden orkide almaya/aldırtmaya niyetim yok..
çünkü biliyorum ki çok geçmeden onu da kaybedicem:(
çok hassas bir çiçek ne yazık ki ben onun kadar hassas değilim..yapıp yapabileceğim herşeyi yaptım..hava alsın dedim camı açtım üşümüştür dedim kapadım..en olmadık yerlere saksısını sırf güneş ışığını direk almasın diye yerleştirdim ama yok ben bakamıyorum galiba:((

Defne dedi ki...

Benim ilk orkidemi kocam almıştı ve çok mutlu olmuştum. Haftada bir gün ama hep aynı gğn su veriyordum, aydınlık bir yerde duruyordu. İki dallıydı ve çok sayıda çiçeği vardı. O sene Eylül'de aldığımız eve geçtik, tadilatlar vs derken çok da ilgi görmedi. Çüçeklerini döktükten sonra uzun bir müddet kaldı köşesinde, dallardan bir tamamen kurudu, kurtaramadık. Ama diğerini 3. boğumdan kestim. Bir zaman sonra umudumu kestiğim bir anda hemen ucuna yakın bir yerden pıtladı :). Nasıl bir mutluluk! Üç tomurcuk verdi, ikisi çiçeğe döndü. Yine de orkideyi bendeki ikinci yılında açtırabilmiş olmanın mğthiş hazıını yaşadım ben. Odur budur ses yok kendisinden ama ben Duru orkidesinden fırsat bulamıyorum ki ilgileneyim...

Gidip gelip bakıp durma çiçeğe, rahat bırak :).

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Sevgili Ashley
Ne sansli bir menekşeymiş o sevildigini bilen:))

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Kelebekim,
Afrika Menekşesini denemeliyim ben de, orkidem acar acmaz da muhakkak paylasacagim soz:)

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Zeynepcigim, evet Orkide cok zor, demek senin de çok maceran olmus, bak bu orkidenin üzmediği kimse yok galiba:)
Sevgiler,

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Defnecigim,
Tamam rahat bırakacagım ehehe:)
Duru orkidesinin çiçeklerini de opüyorum buradan:)

LaMa dedi ki...

Askolsun papatyaaaaaaa! hani bana, hani bana! Biraz da bana pozitif enerji ,lutfen! Orkide kadar degerim yok mu diye depresyona mi sokacaksin beni! :)))

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Lamacigim beklesin bugun orkidem, sana gonderiyorum enerjimi o zaman:)

LaMa dedi ki...

olleeey! tum enerjiler bana :)