26.03.2007

Un Ölçüsü Olan Kurabiye


Sonunda ben de kurabiye yapabildim! İçinde 40 çeşit ürün bulunduran bilmemneli yöresel pilavları bile denemekten korkmayan, deneyince başarabilen, hatta onu ona ekleyerek çeşitli spesyaliteler uydurabilen ben, evet itiraf ediyorum hayatimda hiç hamurişi yapamadım. Mini mini bir kiz çocuğuyken çoğunuz kurabiye, açma, poğaça gibi şeyler denerken ben denemelerimden sadece keklerimden sonuç alabiliyordum. Çünkü binbir özenle yoğurup şekil verdiğim kurabiyelerim fırına girikten sonraki 5. dakikasında yayılır ve tepsi ile bütün dikdörtgen pasta keki görünümünde bir şey olurdu. Hatta çok sevdiğim sekerpareyi, hurma tatlısını ne kadar farklı kişinin tarifinden de denesem hep aynı sonucu elde etmekten o kadar sıkıldım ki, ben de çözümü ortaya çıkan tarifin görünümü ne olursa olsun üzerine şerbetini döküp revani gibi dilim dilim keserek yemekte buldum. Hele hele tariflerdeki ‘’aldığı kadar un’’ kavramını kimlere sorduysam da bir türlü kavrayamamış olacağım ki bana göre alacağı kadarını almış bir hamur ya hala elime yapışır ya da Kalamiti Ceyn’in kurabiyeleri gibi kafamı delecek kadar sert olurdu. Hani herkesin hayatta beceremediği, üzerine gitse de çözemediği şeyler vardır ya, hamur işleri de benim için bu kategorinin dışına çıkamadılar maalesef. Ama yine de inatla mayalanması için dinlendirdiğim ama mayadan eser olmayan hamuru pişirmeye, bana göre incecik olan börek hamurlarının üst üste koyup pişirdiğimde ortaya çıkan çok ama çok kötü tarifleri de yapmaya devam ettim. Taa ki bu kurabiyeye kadar. Bu tarif işyerinden arkadaşım Duygu’nun benimle paylaştığı yapımı da pişirmesi de sonu ne olursa olsun deneyeceğim diyeceğim kadar da kolay bir tarif.

Hafta sonu bu tarifi denedim ve gözlerime inanamadım! Kurabiyeleri fırından verdiğim şeklin pişmiş hali olarak geri döndüler. Bu benim için ne kadar gurur verici sanırım alayabilmişsinizdir. Çünkü hayatımda ilk defa yaptığım bir hamurişini yiyebiliyordum.

Bu kurabiyelerin tadı un kurabiyesi gibi. Ben nasılsa kurabiyeler yayılıp tepsi ile bütün olacaklar diye cookie kadar büyük şekil verdim, fakat belki ümidi ile küçük şekil verdiklerim bile bozulmadı ve kahve fincanının yanına pek yakıştı doğrusu. Bence çay ya da kahve ile ikram etmek üzere küçük küçük şekil verilip pişirilse çok hoş olurlar.

Tarif sadece poşet puding ile yapılıyor. Ben kakaolusu ile yaptım, fakat Duygu’nun dediğine göre muzlu ya da çileklisi ile yapılanlar da çok lezzetli oluyormuş. Bence vanilyalı puding ile yapılıp içine tarçın ya da ortasına bonibon ya da fındık bile konabilir. Artık herkesin damak tadına kalmış.



Malzemeler;

1 paket kakaolu puding
1 paket oda sıcaklığında margarin
15 yemek kaşığı un

Hazırlanışı.

1-Fırın ısısını 175 dereceye getirin.
2-Margarin oda sıcaklığında ise küçük küçük parçalara bölün. Eğer dolaptan yeni çıkardıysanız da rendeleyin.
3-Margarinin üzerine kakaolu pudingi ekleyip iyice karışana kadar yoğurun.
4- En son aşama olan un ekleme kısmını da 3 er kaşık 3 er kaşık ekleyerek yapın. Yani 3 kaşık un ekleyip hamuru yoğurun, sonra 3 kaşık daha ekleyin ve 15 kaşık un bitene kadar 5 partide bu şekilde yoğurun
5-Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine kurabiyeleri dilediğiniz şekilde dizin
6-175 derece ısıtılmış fırında tam 30 dakika pişirin.

14 yorum:

butterfly dedi ki...

Papatyacım blogumu ziyaretin sayesinde seni ve güzel siteni keşfettim, çok memnun oldum:). Kurabiyeler çok güzel gözüküyor, bence bundan sonra çeşit çeşit birbirinden leziz kurabiye tarifleri alıcaz senden..
Bir de Buket Uzuner sevgini farkettim. Ben de çok seviyorum Buket Uzuner'i; "Kumral Ada Mavi Tuna" ile başlamıştı yolculuğum ve kitaplarının hemen hemen hepsini okudum. Bu ortak noktamızdan da bahsedeyim istedim.
Tekrar görüşmek üzere:).
aslı

Defne dedi ki...

Ooo, Aslı da katılmış aramıza, ne mutlu :). Onu da zevkle takip ederim ben.

Papatyacığım, ben öyle pek kurabiye yapma düşkünü değilim, belki de senin gibi birkaç hüsran yaşamamdan kaynaklanıyor bu durum...katı yağ miktarının fazlaca oluşu beni hep yağı azaltmaya itti... E sonuç olarak hüsranla karşılaşmak kaçınılmaz tabii çünkü katı yağ, iyi bir kurabiyenin olmazsa olmazı :)).

Bu çok orjinal bir tarif, senin de ilk gözağrın olmuş. Ellerine sağlık. Ben de bu sefer şeytanın bacağını kıracağım, yağ miktarında oynama yapmayıp, olduğu gibi uygulayacağım tarifini. Deneyinmce sonucunu bildireceğimden şüpheniz olmasın efendim :)).

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Aslıcığım hoşgeldin:)
Hem sitem hem kurabiye hakındaki yorumların için çok teşekkür ederim, umarım dediğin gbi olur da ben şu hamurişleri ile barışırım:)
Buket Uzuner sebgisi bende de İki Yeşil Susamuru ile başladı, Kumral Ada ile devam etti ama beni en çok vuran kitabi da ''Uzun Beyaz Bulut Gelibolu'' oldu. Şu an İstanbul'u da büyük bir zevkle okuyorum tavsiye de ediyorum,

Sevgiler

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Defneciğim,

Katı ya konusunda haklısın evet, ama okuduğum sıvı yağ ile yapılan güzel tarifler var aslında onları denemeli, bu tarf de çok basit gördüğün gibi, bence de denemelisin, bu kadar kolay bir tariften boyle kurabiyelerin çıkması insanı şaşrtıyor, denersen sonucu yaz evet merak ederim:)

Sevgiler,

canan kufer dedi ki...

papatyacigim,

dün den beri rejimdeyim, fakat böyle güzel bir kurabiye tarifine hayir diyemiycem herhalde. ne kadar basit bir tarif, ve harika görünüyorlar. kesin bende, simdi olmasa bile, deneyip sana sonucu bildirecegim.
sevgiler,
canan

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Sevgili Canancigim,
Umarım rejimin istedigin sonuçları verir, ben pazartesi baslayip persembe rejim bozanlardanim da:)

Sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhaba, blogunuzu ilk ziyaretim, bu kurabiye çok ilgimi çekti, içerisinde puding tozunun olması çok değişik tat vermeli, ellerine sağlık.

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Merhaba Pembeli hoşgeldin,

Yapımı kadar evet tadı da ilginç, un kurabiyesi tadında puding yer gibi..

Sevgiler,

Adsız dedi ki...

çok değişik bir tarif hemen not aldım dneyeceğim...sevgiler...
www.sencansen.blogcu.com

Unknown dedi ki...

ne kadar ılgınc bır tarıf bu :o
cok sasırdım gercekten kesınlıkle deneyecegım ;=) cook tesekkurler
sevgılerımle
Neslihan..

kelebeklermekanı dedi ki...

Sevgili Neslihan'ın önerisiyle sayfayı ziyaret ettiğimde çok sevindim çünkü dikkatimi çeken ilk şey kurabiyenin adı oldu "Un ölçüsü olan kurabiye" öykünüze ortak oldum okurken. Beni tarif etmişsiniz resmen :) O yüzden tekrarlamıyorum başıma gelenleri.
Kurabiyeyi kakolu fındıklı puding ile denedim bugün. Aslında bu tadı daha doğrusu kokusunu pek sevmem ama nasılsa erzak dolabıma girmiş bende değerlendireyim dedim. Bütün evin bu kokuyla dolması beni biraz rahatsız etsede yarım saat sonra pişen kurabiyeleri görünce kokuyu falan unuttum sade nescafe yanında harika bir lezzet.
Paylaştığınız için teşekkürler. Ve.. merak edenlere gönül rahatlığıyla denemeleri için tavsiye edebilirim. Tarif, ne eksik ne fazla...
Sevgiler...

Banu AY DARÇIN

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Sevgili Neslihan,

Çok teşekkür ederim, gerçekten denemeye deger bir kurabiye, şimdiden afiyet olsun:)

Sevgilerimle

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Sevgili Banu,

Sana katiliyorum ben de puding kokusunu pek sevmem, ama yerken hic puding tadi gelmiyor degil mi insanın agzina?

Afiyet olsun şimdiden,

Sevgiler,

kelebeklermekanı dedi ki...

Gerçekten harika başka kelime bulamıyorum kakaolu fındıklı kurabiyeler işyerimde olay yarattı sırrını henüz vermedim arkasından muzlu kurabiyeler .... Hmmm... nefisti...