21.03.2007

Bahçelerde Börülceee!


Mevsimleri yemeklerle özdeşleştirmek ne güzel değil mi? Havalar ısınıp üst kata çıktığımızda, ya da daha da ısınıp yazlığa gittiğimizde yediğimiz balığın yanındaki salatalarımız da evrim geçirir. Herhalde baharın verdiği enerji ile bütün bir kış fırında hamsi yanında kıvırcığın içine doğradığımız domatesin yerini nefis yeşillikler alır. Gözümüz gönlümüz açılsın diye sofralar daha bir özenle süslenir. Sevgili annemin, bütün aile eşrafının balık sevenleri ve kendi arkadaş gurubunca çok sevilen, adı ve tadı annem ile özdeşleşmiş yemekleri arasında börülce bunlardan biridir. Nisan ayında terastaki güller yaprak açar ve rüzgar açılmış kırmızı, pembe ve beyaz gül yapraklarının hepsini halı gibi yere serer. İşte annem bu yaprakların döküldüğü günlerde onları süpürmez, üzerindeki masada çeşit çeşit yemekler hazırlar. Benim her gördüğümde ‘’Bahçelerde börülceeee, oynar gelin görümceee’’ diye içimden göbek atasım geldiği bu salata da içimdeki enerjinin ifadelerinden biri oldu. Fener’de bir balıkçıda içine sarımsak da konulduğunu fark ettiğimiz börülce de gün batımında barbeküdeki balıkların pişmesini beklerken burnumuza gelen dereotu kokusunun hatırlatıcısı sanki. Bu aralar havalar güzel gidiyor, ama hava henuz akşam vakitleri rahat rahat açıkhavada yemek yiyecek kadar ılınmadı, ben de havaların ılınıp balık ve börülce kokmasını sabırsızlıkla bekliyorum.

Annem bu börülceleri haşlayıp ve porsiyonluk paketleyip buzluğuma koyuyor. (Onun buzluğuma koydukları olmasa ben ne yapardım bilmiyorum). Ben de buzluktan çıkardıktan sonra karnar sudan geçirip salatayı hazırlıyorum.

Notlar;
1-Eğer börülceleri akşamdan kaynar sudan geçirip zeytinyağ, limonsarımdak ve tuza yatırır, taze otları ertesi gün servis ederken doğrarsanız tadı daha bir güzel oluyor.
2-Malzemedeki maysonoz ve dereotunun çokluğu sizi korkutmasın, taze otların bolluğu bu salataya lezzet katıyor.

Malzemeler;

Yarım kilo haşlanmış taze börülce
1 demet maydonoz
1 demet dereotu
5-6 sap taze soğan
½ su bardağı zeytinyağ
1 adet limon suyu
2 diş sarımsak
Tuz

Hazırlanışı;

1-Börülceleri kaynar suya atıp çok bekletmeden 2-3 dakika sonra suyunu iyice süzdürün.
2.Limon, zeytinyağ, tuz ve sarımsak ekleyip iyice karıştırın.
3- Maydonoz, dereoto ve taze soğanı ine ince doğrayıp ekleyin.

4 yorum:

Defne dedi ki...

Keyifle okudum, Canan'ın blogunda rastladığım yorumuna tıklayarak bulduğum blogundaki, bu en yakın tarihli yazını. Vakit buldukça da geriye dönük okuyacağım. Artık bir tık ötede olmanı isterim, takipteyim :).

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Merhaba sevgili Defne,

Ben de senin blogunu zevkle takip ediyorum, fakat blogumdaki görselin ve içeriğin son hali yeni yeni kesinleştiği için henuz linklerime seni ekleyememiştim böylelikle eklemiş oldum:)

Sevgiler,

Adsız dedi ki...

Merhaba bende selin'den geliyorum orda gördüm adınızı iyikide gelmişim :) çok güzel bloğunuz ve anlatımınıza bayıldım okurken herşey gözümde canlandı özellikle terasınız ve yerdeki çiçekler.annenizin ellerine sağlık. tekrar görüşmek dileğiyle sevgiler.

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Merhaba Pastacı,
İçten yorumların için çok teşekkür ederim. Dün akşam annemle sohbet ederken annem yalancı baharın bu sene Japon güllerini de çok etkilediğini, Nisan ortasında açan Japon güllerinin bu sene Mart ayında erkenden açtığını söyledi.Yani küresel ısınma bu sene güllerle birlikte akşam yemeği yeme keyfimizi de elimizden aldı gibi geldi bana.Ama olsun biz yine umudumuzu kaybetmeyelim diyorum,

Sevgiler,