21.03.2007

Duygu'nun Profiterolü


Ben ortaokuldayken her hafta sonu sinemaya gitmemi isteyen annem, benimle gelmeye vakit ayıramadığı zamanlarda kuzenimle gitmemi isterdi. O zamanlar Atlas sinemasına gittiğimiz kuzenimle birlikte en sevdiğimiz şey sinemadan çıkınca Mc Donald’s dan Big Mac Menü yemek ve artan paramızla annelerimizden gizli atari salonunda tilt oynamaktı.Bu yüzden evden sinema ve yemek için harçlık isterken hep sinema biletlerinin zamlandığından bahsederdik. Annelerimiz de paramızı doğru yerlere kullanmamızı bize öğretmek için hep sadece sinema, yemek ve yol parasına denk gelecek kadar harçlık verirlerdi bize. Atari salonları zamlanıp paramız yetmemeye başladığında eve başka şeyler uydurmanın zamanının geldiğini düşünüp, sinemanın karşısında İnci pastanesi olduğunu ve çıkınca canımızın hep profiterol istediğini ama paramız artmadığı için yiyemediğimizi söyledik. Yaşamdaki en büyük fizyolojik ihtiyacın açlık olduğuna inanan annelerimiz de pastanenin camındaki kediler gibi boynumuz bükülmesin diye harçlığımıza profiterol kadar zam yaptı. Biz bu para ile atari salonunda tilt oynarken eve yalan söylemenin verdiği vicdan azabı ile bir cumartesi gerçekten profiterol yemeye karar verdik. Ve o profiterolu yedikten sonra aslında annelerimizin 1 dakika bile düşünmeden harçlığımıza neden zam yaptığını da öğrenmiş olduk. Biz kuzenim ile yılarca devam eden bu sinema haftasonlarını hep İnci pastanesi’nde sonlandırdık. Aradan yıllar geçti ve ben taa ki geçen haftalardaki İnci’ye ziyaretime kadar kadar profiterol yemediğimi fark ettim. Yedikten sonra annemin yanına dönmeyi, ya da cebimdeki son para olduğu için dönüşte çifte kavrulmuş lokum istemeyi ama alamamayı o kadar istedim ki… Neden bir kere yiyip de keyif aldığımız şeylerden hayat boyu aynı keyifi alamayız ki?.

Profiterolu o kadar da sevmediğim için hiç evde denemeyi düşünmemiştim. Geçen hafta ofisten arkadaşım Duygu’nun yapmamı ısrar ettiği profiterolü sonunda denedim. Bu tarifi Duygu daha önce pastanede çalışmış bir arkadaşından almış. Bu yüzen güvenilirliği %100. Ben bu tarfi yapana kadar profiterolün bu kadar kolay yapıldığını bilmezdim. Fakat yine de beni en çok cezbeden yanı kendinden çok çikolata sosu oldu.

Malzemeler:

Hamuru için;


2 su bardağı su
2 su bardağı un
1 adet kesme şeker
1 fiske tuz
100 gram tereyağ
4 adet yumurta

Kreması için;

2.5 bardak süt
7 yemek kaşığı toz şeker
50 gr tereyağ
1 paket vanilya
3 yemek kaşığı un

Çikolata sosu için;

2 paket Dr.Oetker çikolata sosu

1-Fırını 180 dereceye ayarlayın.
2-Hamuru yapmak için bir tencerenin içine 2 bardak su, 1 kesme şeker, 1 fiske tuz ile 100 gr. Tereyağını ekleyip kaynayana kadar karıştırın.
3- Kaynayan karışımın altını kısıp 2 bardak un ekleyin ve un karışıma yedirilene kadar karıştırıp altnı kapatın ve malzemenin soğuması için bırakın.
4- Soğuyan hamur malzemesine 4 adet yumurtayı sıra ile kırıp karıştırın. Yumurtadan önce bir kek karışımını andıran hamur, yumurtada sonra bozuluyor gibi görünüyor ama sakın yılmayın. Mikserin en yüksek hızında hamur toparlanana kadar karıştırın. (Yaklaşık 5-7 dk)
5-Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine isterseniz tatlı kaşığı ile, isterseniz hafifçe nemlendirdiğiniz elinizle hamurlar alıp yuvarak şekilde dizin. Hamurun içinde kabartma tozu olmamasına rağmen hamur pişerken kabarıyor, bu yüzden gerçekten tatlı kaşığından büyük parçalar koparmamaya dikkat edin.
6- Tepsiyi fırına verin ve yaklaşık 20 dakika kadar hafifçe pembeleşip puf puf olana kadar pişirin. Pişirme işlemi bitince hemen frından almayın ve yavaş yavaş ılınmasını bekleyin.
7-Bu arada krema malzemeleri için 2.5 bardak süt, 7 kaşık şeker, 50 gr tereyağ, 1 paket vanilya ve 3 kaşık unu ocakta pişirin.Un topak topak olmasın diye arada mikser ile karıştırın.
8-Fırından çıkan hamurların içini elinizle açıp kaşık ile krema doldurun. Bu aşamada korkmanıza hiç gerek yok çünkü açmak için elinize aldığınız hamur mısır ekmeği gibi kendiliğinden açılıveriyor.
9-Bu profiterol toplarını bir servis tabağına piramit şeklinde dizin. (Bunları üzerini kapatarak 1 gece buzdolabında bekletebiliyorsunuz)
10- Üzerine çikolata sosunu paketteki tarife göre pişirip sıcakken döküp servis edin.

(Bu arada Dr.Oetkerin çikolata sosunu çok sevmeme rağmen bir dahaki sefere mozaik pasta için yaptığımız sostan içine bitter çikolata katarak daha keskin bir sos yapmayı planlıyorum.)

Hiç yorum yok: