26.02.2007

Şeker Kardeşliği

Bir dilim kek, yıllar önce çok güzel bir havada yediğim bir akşam yemeği ya da çok keyifle pişirip yine keyifle paylaştığım bir yemek çok uzun yıllar hafızamda tazeliğini korurlar.Çoğu zaman acaba yemek yapmaktan ve yemekten keyif alan herkes benim gibi mi düşünüyor diye merak ederim. Birçok kişinin attan düşmüştüm, annem beni parka götürmüştü ya da çok kar yağmıştı diye hatırladığı ilk çocukluk anıları bende hep hazırlanmış bir sofra ve yanında buram buram muhabbetten geriye gidemez. Yine böyle çocukluk anılarımdan biri de beni annemlere karşı gondola bindirmeyeceğine söz vererek lüneparka götürmeye izin almış kuzenimle tabiîki defalarca gondola binmişken park dönüşü uğradığımız Gamze Pastanesi vitrinleridir. Muzlu rulo dilim pastası, Mabel’in şemsiye çikolatası, çilekli tartlar hep vazgeçemediklerimiz olmuştur.İkimizin arasındaki bu ‘’Şeker Kardeşliği’’ yenilenlerin aynı kalması ama okuduğumuz, çalıştığımız ya da gezdiğimiz mekanların değişmesi ile birlikte keşfedilen yeni pastaneler ile birlikte gelişti. Ve sabahları kalktığında canı tatlı isteyen kuzenimin reçel, bal ya da nutella yerine vişne reçeline batırılmış kek yemesi ile birlikte paylaştığımız tatların şeker etrafında oluşturdukları bağ sonunda vişneli mekik olarak damgasını vurdu. Ben de böylece yaptığım her tatlı tarifini ilk kuznime yedirmenin sevinci ile kendisini şekerli tariflerimin gurmesi yaptım. Bu tarif de bundan önce çalıştığımız ofisimizde cumartesi sabahları kahvaltısı olarak Panex’den aldığımız ‘’Vişneli Mekik’’’leri anmak üzere tarafımca yapılmış, ve hepsi bir anda kuzenimce tüketilmiş küçük şirin şeyler oldu.

Burada Mekik adı ile yediğimiz küçük kekleri Fransizlar küçük ama çeşitli şekillerde özellikle de kare olarak yapıp ‘’Financiers’’ adı ile kahve yanında tüketiyorlar. Bizdeki mekiğin en ünlüsü tabiî ki vişneli olanı. Ama Financiers’in orijinal tarifinde Fransiz tereyağı toz badem bulunuyor.. Ben hem daha önce yediğim Financiers’lere benetmek hem de kuzenime beğendirmek adına, bir gazetenin verdiği yemek tarifi ekindeki Portakallı Mekik tarfinde sıvı yağı tereyağına, portakalı vişneye çevirip, toz bdem ekleyerek yaptım ve kuzenimden tam puan aldım.

(Fransızlar küçük keklerinde esmer tereyağı isminde bir tereyağı kullanıyorlar. Ben Türkiye’de henüz bulamadım ama burada bunu elde etmek için tereyağını eritirken hafif kahverengileşene kadar yakmayı öneriyorlar. Ama ben ilk defa denediğim bu tarifi riske atmamak için bu yöntemi denemedim.)

Malzemeler;

4 adet yumurta akı
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay bardağı toz badem
110 gr. Eritilmiş tereyağ


Tarifi;

Fırını 160 dereceye getirin. Küçün bir tencereyi ocağın en küçük gözüne alıp altını en kısıkta yakın. Bu tencerenin içinde yumurta akı ve şekeri, elektrikli mikser ile şeker eriyene kadar çırpıp ocaktan alın. Un, kabartma tozu ve vanilyayı birlikte ekleyip karıştırın. Eritilmiş tereyağını ekleyip karıştırdıktan sonra toz bademi ekleyin ve bir kaşık yardımı ile mekik kabına dikkatlice boşaltın. Bu tarifte kabrtma tozu olduğu için kalıbın %70 inin doldurulması öneriliyor ama benim mekik kalıbım çok derin olmadığı için neredeyse tamamını doldurdum ve biraz tombik mekikler elde ettim. 10 gözlü mekik çukurların dolduktan sonra artan karışımı yağladığım küçük kalk kalıbımıma koydum. Fırında üzeri pembeleşene kadar yaklaşık 35-40 dakika pişirdim. 10-15 dakika ılındıntn sonra silikon mekik kalıbından kolayca çıkardım.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

deneme

Adsız dedi ki...

İlk olarak ellerinize sağlık demek istiyorum.
Bu sabah işyerimize geldiğimde bir tabak dolusu vişneli Mekik ile karşılaştığımda kendi kendime acaba başka ortak çıkacakmı diye sordum. Ama kimseye koklatmadan hemen mideye indirince süper oldu :)
Tabiki diğer maharetlerinizi de tadamadığım için üzüldüm. Bu AYRII !
Yeni çalışmalarınızı acil olarak bekliyorum.
Sevgilerimle,
Kuzenin Turgut :)