5.02.2007

Karnıbahar...


3 kardeş olan annemler evlenip çoluk çocuğa karıştıktan sonra hayatın uzaklarda geçmeyeceğine karar verip doğdukları büyüdükleri eve, annelerinin yanına taşındılar. Ve biz de yaşadığımız yer bir apartman olmasına rağmen çekirdek aileden geniş aileye dönüşerek ayrı evlerde doğmuş 6 kuzen iken ayrı evlerde ama aynı apartmanda büyüyen 6 kardeş haline geldik.En büyüğümüzün ehliyeti ve arabasi olduğunda sabah 07:30 da kaldırdığı servis ile sabah sabah şarkılar söyleyerek hepimizi okullarına bırakıp öyle işe giderken, şimdi kimimizin evli ve uzaklarda, kimimizin kilometrelerce uzakta başka bir ülkede, kimimizin ise yeni dünyasının çocuğu olduğunu görmek çok garip geliyor.Cuma akşamlarından bir deste iskambil kağıdı ve birsürü cips ile toplanıp pazar aksamına kadar dağılmadığımız rutin eğlencelerimizin adı şimdilerde yılda bir iki kez zar zor yapabildiğimiz için kuzen gecelerine dönüştü..Hepimiz bekarken ve peynir ekmekten başka birşey hazırlamayı bilmezken şimdilerde tam kadro biraraya gelmenin mümkün olmadığı kuzen gecelerinde yapılan o lezzetli yemekler geçmiş hamburger menülerimizin yerini malesef tutmuyor.Yine de eşlerimiz ve çocuklarımızla bir araya geldğimizde sandalyelerimizin az geldiği gecelerimizden birinde kuzenimin eşinin yaptığı fırında karnıbahar, bir araya gelmek isteyip de gelemediğimiz kuzen gecerlerimizi yad etmek için eşimin benden sıkça istediği hatta gelen misafirlerimize neredeyse rutin olarak sunduğumuz bir tarif oldu. Ben de karnabahari falan es geçip bir tabak patates kızartması ve peynir ile sabahlara kadar iskambil oynamak istedim, ama yapabildiğim sadece karnıbahardi...

Malzemeler;



  • 1 orta boy karnıbahar
  • Pişirmek için su
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 2 yumurta
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • Tuz




Sos için;

Sarımsaklı Yoğurt

Tarifi;

Karnıbaharları ayıklayıp çiçek çiçek ayırıp iyice yıkayın. Kaynamakta olan tuzlu suya ekleyip karnıbaharlar yumuşayana kadar pişirin. (Yaklaşık 20-25 dk).Bu arada yoğurt yumurta un ve sıvı yağı bir karıştırıcı ile iyice karıştırın. Pişen karnıbaharları bir kevgir yardımı ile fırın tepsisine alın.Üzerine hazırladığınız yoğurtlu karışımı eşit miktarda dökün. Rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin.Üzeinin nar gibi kızarmasını istiyorsanız en son üzerine bir bıçak yardımı ile fındık büyüklüğünde 5-6 parça margarin koyun ve 180 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin (Yaklaşık 30-35 dk) Fırındak çıktıktan sonra 10-15 dakika dinlendirip üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek servis edin.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Ben o apartmanda buyuyen kardeslerden biri olarak gecirdigimiz zamanlarin resmini bu kadar guzel cizememistim zihnimde. Tarifin anilarla boylesine guclu baglantili olmasi daha da guzel kilmis yaziyi. Eger o apartmanda buyumemis biri olsaydim da yine cok zevk alarak okurdum bu yaziyi eminim. Yazi basligi ve resmi olmasaydi eger bunu usta bir kalemden cikmis bir ani olarak algilayabilirdim ki kendimi kaptirmadim desem yalan olur :) Yukarida boylesine icten ve etkileyici bir gecmis yillar atmosferi yaratmip, asagida da konsepti bozmadan yaziyi 'bir cay bardagi zeytinyagi' na getirmek zor olsa gerek!