24.04.2012

Çamaşır Kurutma Makinesi

Fotoğraftaki kurutma odası bana ait değil, ama olsa keşke. Fakat en azından artık zamanımı yari yarıya kısaltan hem de hakkında günlerce konuşabileceğim kadar beni mutlu eden bir kurutma makinem var. Daha fazla odası olan bir evim olursa onlardan birini muhakkak çamaşır odası yapacağım, hem de bunun gibi pembe ve çiçek bahçesi gibi!

Birçok arkadaşım tavsiye etmişti bana kurutma makinesini. Ama nereye koyarim, gereksiz bir masrafmı acaba diye düşüne düşüne ertelemiştim hem neler kaybettiğimi bilmeden.  Evimiz üç odalı bizim. Biri yatak odamız, diğeri çalışma odamız, diğeri de giyinme, çamaşır kurutma ve ütü olarak kullandığımız bir oda idi. Fakat bunlardan birini Poyraz'a oda yapınca yatak odamız dışında kalan diğer odayı resmen bir ardiye odasına çevirdik desem yeridir. Büyükçe bir gardrop, irice bir şifonyer, duvardan duvara bir kütüphane ile oda tamamen doldu. Hatta o kadar doldu ki evimin ev sevdiğim yerlerinden biri olan, bütün yazılarımı yazdığım çalışma masam bile balkona çıktı.



E durum böyle olunca da çamaşır kurutma ve ütü için de aynı odayı kullanır olduk. Odanın o kadar çok işlevi vardı ki, mesela iki saat odayı toparlamasam kapıdan taşacak kadar karışıyordu. Burasi bizim evimiz, başka bir odamız yok falan diye avuttum kendimi. Çamaşırları mayıstan sonra havalar düzelince ekime kadar falan balkona asıyorum zaten dedim. Ekimden sonra da bakarım dedim. Ta ki Poyraz'ın kıyafetlerini yerleştirmek üzere yıkayana kadar. Ufacık tefecik bir sürü kıyafeti bir makinede yıkadık yıkamasına ama el kadar şeyleri yıkamak kısa programda 30 dakika, asmak ise 45 dakika falan sürdü. Bu arada tecrübesiz annenin el kadar görünen penye battaniyelerin hepsini tek makinede yıkamak istemesiyle aşırı yükleme snucu makine bozuldu ve ıslak çamaşırların hiçbirini sıkmadan bana geri verdi. Herbirini küvette elle sıkarak tam anlamı ile kurutmak da yaklaşık 3 koca günümü aldı.

Poyraz geldikten sonra daha sık çamaşır yıkayacağımı düşünerek, bu cinnet anının da cesareti ile bir anda kurutma makinesi aliverdik, ve iki saat sonra gelip kurdular.

Ben hayatımda hiçbir ev işinde böyle bir konfor yaşamadım. Bir kere bir sürü çamaşırı tek tek psikopat gibi silkeleyerek, belli yerlerinden mandalla bir yerlere tutturmaya çalışmak yok. Sonra onların minumum iki gün ortalarda durması yok. Çamaşırlığa sığmayan çarşaf battaniye gibi şeyleri kapı üstlerine sermek, habersiz bir misafirde önce onları toplamaya çalışmak yok. Ortada çamaşır kuruma askısı, mandal gibi ıvır zıvırlar yok. En ama en avantajlı tarafı da birsürü çamaşırı ütülemek yok! Evet yanlış durmadınız, kullanmayanlar için özellikle söylüyorum. Kurutma makinesi çamaşırları sanki üzerine ütü sürülmüş gibi sıcacık çıkarıyor. Bu sırada pijama, evde giyilen tisort, iç çamaşırı, çarşaf gibi şeyleri düzgünce katlayıp elinizle düzelttiğiniz an ütülenmiş gibi oluyor. Yani ütü içi bir tek gömlek ve yakalı tisortlere kalıyor, - ki bu bile bir kurutma makinesi almak için çok yeterli bir sebep.

Fiyatına gelince. Benim aldığı  makinenin beş katı fiyatına bile makine var. Biri yünlüleri de kurutuyor, biri bilmemne yoğuşturmalı, biri A sınıfı enerji şeysi. Valla üç makine çamaşır yıkayıp aynı anda kurutturuyorum, böylece enerji tasarrufunu kendim sağlıyorum. Yünlüleri her zaman her giyişimde havalandırır çok şeyrek yıkarım, onu da kurutmayıversin.

Diyeceğim şudur ki şiddetle tavsiye ediyorum. İlk kullandığınız gün benim gibi başınızı taşlara vuracaksınız. Ama zararın neresinden dönerseniz kardır!

10 yorum:

Zeynep'in Evi dedi ki...

Daha evvel benzer bir yazı hazırlamıştım gerekli midir yoksa artı masraf mıdır diye kullananlara sormuştum ve blogda paylaşmıştım sonra sonra çok da niyet ettim ama hep erteledim, nasılsa balkon var diye..ama senin çok geçerli bir sebebin var bunun için canım..bebek kıyafetlerini asmak kurutmak toplamak ütülemekten kurtarmış oldun ne güzel..benim bu hayalim büyükçe bir eve kadar daha doğrusu kendi evimize kadar bekleyecek zannediyorum..o zamana kadar uzun uzun ütü vakitleri benim olsun:)

Yunkabu dedi ki...

Florida yılın 12 ayı güneşli olunca ben acayip manasız bulmuştım istisnasız her evde kurutucu olmasını. Ama çamaşır asacak balkon yoktu. evin arkasındaki çıkmaya ip gersem... ama hiçbir evde olmayınca tereddüde düşüyor insan. çek as almıştım evin içine asıyordum. Sonra çocuklar olunca eşim itirazlarımı dinlemedi ve aldı. Aynen dediklerinizi yaşadım oh be dedim dünya varmış. Ve Türkiyedekileri anlamakta zorluk çekmeye başladım aynı zamanda. Yılın sadece 3 ayı yaz yaşayan bir memlekette kurutucu bir zorunluluktur. Yokluğu eziyettir. Bir de kullanan azınlıkta hep aynı laf. Giyecekler küçülüyormuş. Ben böyle bir şey yaşamamıştım. Sizde var mı öyle bir şey?

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Zeynepcigim, bak ben o dosyayı gözden kacirmisim, gorseydim hepsini okurdum cunku hindi gibi dusunuyordum alsam mi almasam mi diye:)) Benim de evimde yer yoktu, ama mecbur kalınca mutfaga koydum, haaa çok mu şık durdu? hayir, ama kazandırdıkları paha biçilemez. Bir kez daha düşün derim:)
Sevgiler canim,

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Sevgili Yunkabu,
Bende küçülme problemi olmadı, açıkcası henüz yünlü birşey kurutmadim hiç, ama penyeler dışında pamuklu birçok şey kuruttum, yıpranma falan da sezmedim. Ayrıca küçülme problemi yaşayanlara çok pahallı ya da çok değerli birşeyi elde kurutsunlar diyorum, kurutma makinesinden önce de angora yün gibi şeyleri sarkar diye asmaz havlu üzerinde kuruturdum.
Söylediklerine tamamen katiliyorum, yokluğu eziyet resmen.

nesrin dedi ki...

Merhaba,
Kurutma makinesi için yazdıklarınızı okuyunca bende birşeyler eklemek istedim. Yaklaşık 2,5 yıldır kullanıyorum öyle çok pahalı bir makine değil yerli ve çok bilinen bir marka benim makinem, penye türü şeyleri kuruturken ben sentetik dolap kuruluğunda kurutuyorum pamuk tercih etmiyorum çünkü pamukta kurutursam küçülme yapabiliyor birde kot pantolonları makinede kurutmuyorum çünkü kat yerlerinden iz yapabiliyor kışın çok rahatlık güle güle kullanın bebek giysilerinde gerçekten rahat edeceksiniz tecrübe ile sabittir. Sevgilerimle Nesrin Bilgi

Adsız dedi ki...

Ben en az on yildir ABD'de kullaniyorum kurutma makinasini. Bebek dogdugundan beri onun esyalarini kurutmuyoruz cunku ben mikrop yaydigini ve saglikli olmadigini dusunuyorum. Kuculme pek gormedim ama yipranma var kesin ama o da cok korkunc degil. Yipranmayi haznesini bosaltirken temizlediginiz trap'den anlayabilirsiniz. Cok saglikli bir sey olmayabilir ama cok pratik ve gerekli. Annem balkonda acik havada kurutmanin daha saglikli oldugunu dusunuyor, guneste hakikaten iyi oluyor ancak yasadiginiz mekana gore degisir. utu konusunda da tamamen katiliyorum.

sahika dedi ki...

ben de bu konuyu düşünenlerdenim.. balkonda kurutmak güzel ama kışın çok zor bir de toz oluyor.. çok istediğim bir şey aslında bakalım biz ne zaman alacağız :)

hediye dedi ki...

bence kurutma makinasi gerekli cok ise yariyor ...

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Sevgili Adsız,
Benim annem de bebek çamaşırlarını kurutma makinesinde kurutma ile ilgili senin annem gibi düşünüyor, neden çok merak ediyorum aslında. Çamaşır yıkanırken de kurutulurken de çok yüksek ısıyam maruz kaliyor, bu hijyenik değil mi acaba? Bir çocuk doktoruna sormak lazım

Adsız dedi ki...

Merhaba uzun zamandır bende araştırıyorum hangisini alsam diye hangi marka ve model aldınız sakıncası yoksa öğrenebilirmiyim.

Yelda