1.11.2010

Kış Çayları


Herkes gibi benim de bu aralar boğazlarım ağrıyor, burnum ve gözlerim akıyor, arada da halsizliklerim oluyor mevsim geçişlerinden. Tesadüf müdür yoksa gerçek midir bilmiyorum ama sanırım grip olmamanın yolunu budum ben. Sonbaharda iki kez ve kıştan ilkbahara çıkarken iki kez olmak üzere yılda dört kez bildiğiniz 10-15 gün süren ateşli grip olurdum çoğumuz gibi. En son grip olduğum 2008 Şubat ayından bu yana bu mevsimlerde boğaz yanması dışında bir rahatsızlığım olmadı hiç Çözümü beslenmede buldum kendimce. Eskiden ne olsa yerken artik günde 6 öğünde de meyve ve sebze yiyorum mutlaka. Öğle ve akşam yemeklerimde roka ile domatesi eksik etmiyor, ara öğünlerimde mutlaka mevsim meyveleri yiyor, et sevmeyen biri olarak da ana öğünlerimde hep sebze yemekleri yiyorum. İşin sırrının sağlıklı beslenip metabolizmayı güçlendirmek olduğunu keşfettiğimden bu yana da grip olmadım.






Fakat grip dışında bahsettiğim soğuk algınlıklarına da çeşit çeşit bitki çayları ile çözüm buldum. Yazılı ve görsel medyada hergün ne yememiz ya da ne yemememiz konusunda bilgi bombardımanına tutuluyoruz, bence önemli olan doğru seçimi yapabilmekte. Geçen gün mayıstan bu yana çektiğim ama hiçbir doktorun bir teşhis bulamadığı bir ağrım sebebi ile bir arkadaşımın önerdiği bir doktora gittim. Eskiden doktorlar bir hastalık teşhisi koyamadıklarında ‘’psikolojik’’ diyip insanı hemen terapiye yönlendirirlerdi. Çeşitli vitamin markaları ile anlaşma yapmış olmalarından mütevellit kensisi bana çeşitli tetkikler sonucunda bilmemne çiçeği yağı özünden oluşan bir bitkisel ilaç önerdi. Teşekkür ederek ayrıldım yanından.



Yine de soğuk algınlığı gibi basit durumlarda insan alternatif tedavileri kendisi keşfedebiliyor. Yaptığım araştırmalar ile bu sene kış çayımı Mısır Çarşısına giderek ve bol bol okuyarak oluşturdum. Akşamları bir demlik demliyor ve eşimle birlikte içiyoruz. İnanın sabaha tüm boğaz ağrım geçmiş oluyor. İçeriği şunlardan oluşuyor;

Ekinezya
Papatya
Kuşburnu
Ihlamur
Melisa
Mürver
Söüt Kabuğu
Kekik otu

Uzaklığı sebebi ile arabayla gitsem dur kalktan yorulacağım, vesait ile gitsem yolu bitmeyecek bir mesafede olan kitap fuarına senelerdir gidemiyorum maalesef. Bugün öğleden sonra bu güneşli havayı da fırsat bilerek sahilde hafta sonu Radikalin verdiği kitap ekindeki fuar ile ilgili hemen her satırı okudum. Söyleşileri ve imza günleri olan yazarlara katılamayacağım için çok üzüldüm tabiî ki ama gerekli tüm notlarımı alarak listede okumamı bekleyen kitaplarıma eklentiler yaptım. Yaşasın kitabın eşlik ettiği bitki çayları ile dolu kış akşamları

Herkese sağlıklı ve sıcacık kış akşamları dilerim

9 yorum:

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Papatyam kış akşamlarında sıcacık bitki çayları gibisi yok gerçekten de..Hem dinlendiriyor vücudu hem de kuvvetlendiriyor. Senin karışımın çok hoşuma gitti, aktara uğradığımda bu listeyi tamamlamalıyım ben de..
Keyifli, sağlıklı kış akşamları dilerim:).
Sevgiler
kelebekin;)

Zeynep'in Evi dedi ki...

ziyaretiniz ve güzel sözleriniz için öncelikle teşekkür ederim ama ben de sizin fotoğraflarınızı çok beğendim özellikle de bu posttaki tarçınları:)

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Kelebekim ben de sana sıcacık kış akşamları dilerim:)

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Zeynepcigim cok teşekkür ederim, beğenmen beni cok mutlu etti,:)

Sevgiler,

İpek Kuscu dedi ki...

Kış çayı karışımlarını bende doğaçlama hazırlıyorum senin tarifini özellikle deneyeceğim.Kitap fuarına ne yazık kıi bende uzaktan bakanlardanım.
Sağlıcakla kal.

Sütüme Sarelleme Karışma!!! dedi ki...

biraz kuşburnu, elma, tarçın, zencefil, limon...mis gibi olur kış akşamları mis! Sonra al kucağına kitabı, kıvrıl koltuğa... Keşke bir de kar yağsa az da manzara olsa. Hikayeleriniz çok hoşuma gitti.

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Sevgili Çilek,
Şimdiden kış çayın afiyet olsun:)

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Sevgili sarelle,
Çok teşekkür ederim. Dedigin dogru kar yağsa tüm bu manzara tamamlanacak. Zaten bu seve avrupanın son 100 senesinin en soguk kışı olacak diyor uzmanlar, eger oyle olursa bol bol kar tadı çıkaracagiz bu sene:)
Sevgiler,

Adsız dedi ki...

Yazar cok tesekkurler...

Selamlar Neslihan