26.10.2010

Arkası Yarın

Eşim radyonun birinde rastlamış ‘’Arkası Yarın’’ a. Evet evet çoğumuzun çocukluğunda radyolarda dinlediğimiz arksı yarınlar. Eskiden olsa ne çok konuşur ne çok arardık böyle rastladığımız şeyleri değil mi? Şimdi google var Allahtan, yazdık hemen bulduk bir tanesini ve bilgisayarımıza indiriverdik. Gündüz dinleyelim, gece dinleyelim derken bu özel piyeslere hakkını verebilecek zamanı ayırdık ve bir kasabaya gelecek olan müfettişin kasabadaki yerel yönetimden halka kadar kulaktan kulağa yarattığı endişenin anlatıldığı piyesi başladık dinlemeye, ve dinlerken de çocukluğumuza dair yaptığımız o derin yolculuğa.

İlkokulda sabahçı olduğum zamanlar rastlardım arkası yarınlara. Annem babam uyurken kahvaltımızı hazırlar ve kahvaltı için bizi uyandırırdı. Hatırlar mısınız eskiden kaloriferler Hava ne kadar soğuk olursa olsun sabah belirli bir saatte kapıcının kazana attığı kömürler ile yakılır, akşam da yine belli bir saatte söndürülürdü. Sabah da herhalde bizim okula gitme saatimiz işte bu kaloriferlerin yanmadığı ya da yansa bile evi henüz ısıtmadığı zamana denk gelirdi ki annem mutfağı elektrikli bir ısıtıcı ile ısıtır bizi öyle uyandırırdı. Biz de pijamalarımızın üzerine giydiğimiz anneanne örgüsü kalın yelekler ile kahvaltı sofrasına gelir, muhtemelen havanın yeni yeni aydınlanmaya başladığı sabah saatlerinde kahvaltımızı yapardık. Peynir, zeytin, reçel, tereyağ ve süt. İşte arkası yarınlar da bizim bu kahvaltı zamanlarımıza rastlardı. Her bölüm sona erdiğinde acaba yarın ne olacak merakı ile üzerinden birkaç dakika sohbet ederdik. Hatta annemlerin gün içerisinde birbirleriyle bile bu piyesleri konuştuğunu hatırarım.



Görselliğin hiç olmadığı bu radyo kanallarında piyesin tüm duygularını yansıtabilmek için kapı gıcırtıları, ayak sesleri gibi detaylar vurgulandıkça biz de kendimizi bir anda bu masal dünyanın içinde buluverdik. Kasabaya vilayet tarafından gizli görevle atanan müfettişin kasabada yarattığı merakla karışın endişe sanki bizim evin duvarlarında yankılandı.

Önceki yazılarımda bahsettiğim berjerimi istediğim renge kaplattım, annemle çıktığımız bir Eminönü turunda çeşit çeşit kış çayları alıp renkli minik kavanozlara doldurdum, defterimde denemeyi planladığım birsürü ekmek tarifim var, misafirler geliyor, şaraplar içiliyor, keyifler her zaman olduğundan daha da dorukta. Haaa bir de balkonuma rengarenk kasımpatılar aldım her sabah şarkımı onlara söylüyorum. Ocağımda kaynayan sıcaxık bir çorbam da var. E hadi kış gel artık!

Not: Arkası yarini dinlemek isteyenler TGRT FM in http://www.tgrt-fm.com.tr/ adresinde yayın akışı bölümüne tıklayarak dinleyebilirler.

Köfteli erişte çorbası

Malzemeler
1,5 litre su
½ su bardağı erişte
1 yemek kaşığı zeytinyağ
100 gr kıyma
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
3 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı nane

Hazılanışı
1-1 litre suyu ocağa koyup içine erişte ve zeytinyağ ekleyip 15 dakika kaynatın.
2- Bir kapta kıymaya tuz ve karabiber ekleyerek yoğurun, ardından fındık büyüklüğünde toplar yaparak kaynayan suya atın ve 10 dakika daha kaynatın.
3- Köfte ve erişteler pişerken başka bir kapta yoğurt, yumurta ve naneyi iyive karıştırın.
4-Yoğurtlu karışımı yavaş yavaş tencereye ekleyip kaynadıktan sonra 5 dakika daka pişirin ve dinlendirin.


8 yorum:

Stil Direktoru dedi ki...

tatlım ben aralık başı donuyorum amsterdamdan yazmışsın ya bana kısmet degıl demek ki :((

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Papatyam ne güzel bir çocukluk anısını paylaşmışsın..Beni de çocukluğuma, o kahvaltı masalarına taşıdın..Sahi ev daha ısınmamış olurdu biz uyanınca dimi, unutmuşum??
Çorba çok güzel görünüyor, ellerine sağlık:).
Sevgilerimle...
aslı

canan kufer dedi ki...

zeynepcigim,

pijamalarin üzerine giyilen o anneanne örgüsü yelekler yokmu??? beni de yillar öncesine götürdün yine...ben hala pismaniyene ve deniz-can'a yataktan kalkar kalkmaz o koca kari aliskanliklarini uyguluyorum ve kendim icin bir parca gecmisi yasiyorum.

corban yine nefis...ellerine saglik!

canan

Bayram Kombesi dedi ki...

Hakikaten guzel gunlerdi. Belki bizim cocuklarimizda dizi izliyorduk diye anlatirlar ilerde.

Oglak Kizlari dedi ki...

peki hangi radyo, saat kaçta. Paylaşırmısın bizle de.

sevgiler
meraklı anne Çiğdem

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Sevgili Cigdem arkasi yarin TGRT radyoda dinleyebileceginiz linki yazinin hemen sonunda paylasmistim oradan ulasabilirsin sevgiler

Oglak Kizlari dedi ki...

Pardon Papatya, görmemeşim.

Dikkatsiz anne Çiğdem

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Hahaha bence şirin anne Çiğdem:)))