14.05.2007

Horiatiki Salatası



İstanbul’da geçen hafta Perşembe gününden beri devam eden ağır lodos beni kefal balıklarından da kötü duruma düşürdü. Zaten ufacık lodosta bazen yataklara düşecek kadar ağrıyan başım bu sefer baş dönmesi ile birleşip bütün hafta sonumu ve yeni hafta başımı esir aldı. Bedenimde kalan son enerjiyi de geçen hafta cumartesi gecesi Ahırkapı’daki Hıdrellez Şenlikleri’nde geçirdiğim eğlenceli saatlerde tükettim. 10 yıldır araba kullanan, İstanbul’un hemen her yerindeki ara sokakları bile ezbere bilen ben, dün hayatımda ilk defa ofise dönüş yolumda tam 3 kez kayboldum. İlk ikisinde kendimi alakasız yerlerde buldum, üçüncüsünde ise hani rüyalarımızda bir yerlere yetişmeye çalışırız ama sürekli bir şey çıkar ve gidemeyiz ya, aynen onun gibi sokaklarda dolanıp dolanıp aynı Cafe’nin önüne çıktım. Akşam eve dönmek için ofisten çıktığımda ise sadece kendimi eve götürebilecek kadar enerjim vardı, onu da yolda harcadım ve tükendim. Bu sabah kalktığımda ise hava düzelmiş, ben dün akşam kendimi bir şarj aleti ile enerji kaynağına bağlanıp depomu doldurmuşum gibi hızla kalktım. Biliyorum dedim evden çıkarken hava düzelmiş! Yolda gelirken denizin rengi olması gerektiği gibi mavi, ben 3 metreden sonrasını buğulu değil net görebiliyorum, ellerimdeki ve alnımdaki nem kabarcıkları kaybolmuş, omuzlarımdaki o garip ağırlık kalkmış ve ben bomba gibiyim. Yolda eşim bu durumu mutluluk ve beklenti çıtalarımı daraltıp, ufak şeylerde enerji yaratmaya çalıştığım şeklinde yorumladı.

Ben de ofise geldiğimden beri ‘’Karşı Kıyı’’dan içimi hoplatan ezgiler dinleyip öğlen çıkacağım yürüyüş için sabırsızlanıyorum. Hava böyle güzel olunca benim de aklıma hep olumlu şeyler geliyor. Sigarayı bıraktıktan aldığım kiloları verebilmek adına 2 aydır doktor kontrolünde yaptığım diyetin olumlu sonuçları, sabah giydiğim ve bol gelen pantolonum, 1 ay sonra diyetim bittikten sonra deneyeceğim tariflerin listesi gibi şeyler sürekli aklımda. Bu sürede de denediğim ya da uydurduğum kalorisi düşük tariflerle besleniyorum. İşte aşağıda tarifini vereceğim salata da bunlardan bir tanesi. Hem tarif karşı kıyıdan yani Yunanistan’dan hem de benim şu sıralar uyguladığım beslenme programına birebir uyduğu için tam da ruh halimi anlatan bir tarif. Kendisini daha önce hiç yemedim bu yüzden evet tam da Yunan salatası gibi olmuş diyemem, ama şimdiye kadar yediğim salataların en güzellerinden diyebilirim. Açıkçası sarımsağın salataya bu kadar yakışacağını tahmin edememiştim, ben bu Yunan mutfağını seviyorum yaaa.. Sevgili Papatyacığım senden uzun uzun yorum bekliyorum bu salataya elbet şunu ekleyelim bunu çıkaralım diye bir fikrin vardır oralardan.

(Not: Tarif Dimet yayınlarından Dünya Mutfakları isimli kitaptan)

Malzemeler,

Salata için ;

1 adet marul
1 adet Şerit doğranmış kırmızıbiber
1 adet Şerit doğranmış yeşil biber
2 Küp doğranmış domates
2 Küp doğranmış salatalık
1 Piyazlık doğranmış kırmızı soğan

Sosu için;

Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
Yarım demet ince kıyılmış taze nane
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım limon suyu
2 diş rendelenmiş sarımsak

Süslemek için,

Beyaz peynir
Dilim zeytin
Kıtır ekmek

Hazırlanışı;

1-Salata için marul, kırmızıbiber, yeşilbiber, domates salatalık ve soğanı doğrayıp karıştırın.
2- Sos için maydanoz, taze nane, zeytinyağı limon suyu ve sarımsağı iyice karıştırın ve salataya dökün
3-Süslemek için küp kesilmiş beyaz peynir, dilim zeytin ve kıtır ekmek ekleyip afiyetle yiyin.

10 yorum:

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Papatya'cığım çok lezzetli bir salataya benziyor gerçekten. Emeğinin karşılığını alman da ayrıca çok güzel bir haber. (Bol gelen pantalon) Ne mutlu sana. Darısı başıma ama hiç niyetim yok sanırım. Tutamıyorum kendimi bu ara stresten iştahım açıldı :))))
Sevgiler,

gezicini dedi ki...

salataya bayıldım, bizim evdeki diyet günlerine pek uygun olmuş! ben sadece sarımsak kısmını almasam ? eline sağlık!
gorki

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Burçinciğim,

Benim hayatımda stres, mutluluk, sevinç, üzüntü, kaygı... duygunun ne olduğu öneli değil iştahım hep açık:))))

Sevgiler,

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Sevgili gezicini,

Lezzetli olduğu kadar doyurucu da, dün akşam tekrar yaptım, bitiremedim bile,

Sarımsak inan sarımsak gibi bir tat vermiyor, çok hoş bir salata sosu eklemişsin gibi oluyor, hatta dün akşamkinde sarımsak doğramaya da üşenip toz sarımsak kullandım daha da bir değişik oldu:)

Selen dedi ki...

Papatyacığım,
Uzun zamandır okuyamadığım güzel yazılarını bugün tekrar okumaya başladım. İş yerinde olduğumdan bir çırpıda ancak 2 Mayıs'a kadar gelebildim. Mısır ekmeğini ve terapi fikrini çok beğendim. Biz de bir kız arkadaşımla her Çarşamba, eşimin halı saha maçından dolayı biraraya geliyoruz ve sohbet iyi oluyor.

Doğumgününü kutluyorum ve güzel dileklerinin tümünün gerçekleşmesini diliyorum.

Yıldız kurabiyelerini çok beğendim. Haftaiçi uzun çalışma saatlerinden, haftasonu da kudurmuş gibi gezmekten kitap okumaya vakit ayıramadığım için kendime tekrar kızdım. En kısa zamanda bu kurabiyeler eşliğinde kitabıma devam edeceğim.

Yunan salatan da enfes görünüyor. Bizde de göçmenlik var biliyorsun. Ayrıca ben Greek Salad'ı da yerinde yemiş biri olarak çok lezzetli olduğunu, ama senin salatanın çok daha bol çeşitli olduğunu söyleyebilirim canım. Bu arada rejim listenden örnekler alabilir miyim? Benim de rahat bir şekilde ilerleyen diyetimi biraz daha sıkı bir diyete dönüştürmem ve pantolonlarımın bol gelmesi gerekiyor da :))
Çok Sevgiler

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Selenciğim merhaba,

Vallahi kendim yaptigim diyetlerden cok da verimli sonuçlar alamayınca, doktorların sözüne geldim ve bir beslenme uzmanına giderek kendime özel beslenme programı oluşturttum. Her hafta muayneden sonraki metabolizma verilerine göre değişirdiği için sunu soyle yiyorum diyemem, ama temeli her yerde yazan 3 ana 3 ara öğün ve 4 beslenme grubunun farklı öğünlerde alınmasına dayanıyor diyebilirim.

Doğumgünü mesajın için teşekkür ederim,

Yerinde yediğin greek salatanın da tarifini isterim:))

Terapilerin hayatından eksik olmasın canım, bol ktaplı ve kurabiyeli gunler dileği ile,

Sevgiler,

Defne dedi ki...

Kih kih, geldim ben ve de salataya bayıldımmm!

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Defneciğim hoş geldin sefalar getirdin, çok özlettin:))

canan kufer dedi ki...

ahhh, papatyacigimin "horiatiki salatasina" yorum birakayim derken, ufacik bir "kih, kih, kih" duydum :-) kim gelmis öyle???

papatyacigim bu arada salatan enfes ve ben sarimsaki hic denemedim salatanin icinde, hemen ise gecmem gerek :-) benim pantalonlarim bollasti, ve yine daraliyor ;-) ben weight watchers dan baska bir sey beceremiyorum sanki...

öptük,
canan

Unknown dedi ki...

Evet ben de çok şaşırdım:)

Cananciğim yaklaşık 1 haftadır diyet konusunda ben de konsantrasyonumu kaybetmeye başladım, diyetten çok yeme alışkanlıklarını değiştirmek lazım ama insan tatlı yemeden de nasıl yaşar ki:))