17.05.2007

Elmalı Bahanesi



Üzerinden vızır vızır arabaların geçtiği bir caddede oturduğumuz için Cuma akşamından dayımlara gidip tüm hafta sonu kalmayı pek severdim. Daha sonra aynı apartmanda ilk gençliğimizi beraber geçirip kardeş gibi olacağımız kuzenlerimle, daha o apartmanın yerinde küçük bahçeli bir ev varken paylaştıklarımız benim çocukluk anılarımın %80 ini oluşturur diyebilirim. Anlatılanlara göre ben küçük bir bebekken yengemin bana sarılıp benimle beraber uyumasından mıdır, benim her hafta sonu onlarda kalışımdan mıdır bilmem, yengemi o kadar severdim ki 2 kız 1 erkek kardeş olan annemler bana hep 3 kız kardeşler dayım da benim eniştemmiş gibi gelirdi. Annemin beni dayımlardan alışı olan Pazar günlerinde genelde teyzem de orada olur, annemler çay keyfi ile sohbet ederken biz çocuklar da ayrı ayrı oyunlar oynardık. Bu toplanmaların en güzel yanı yengemin yaptığı birbirinden güzel börekler çöreklerdi tabiî ki. Kimi yengemin kıymalı böreğini bayıla bayılar yerdi kimisi nefis çorbalarını. Ama ben en çok elmalı kurabiyesine bayılırdım. Ama yoğrulan, dinlendirilen, açılan ,sarılan ve pişirilen bu hamur bu kadar zahmetli olmasından ötürü her zaman yapılmaz, ancak doğum günleri kutlamalar gibi özel günlerde yapılırdı. Ama ben bu özel günler dışında da doya doya elmalı kurabiye yemek istiyordum, kendim kaç kere denediysem de yengem kadar leziz elmalı yapamıyordum ve buna bir çözüm bulmak gerekiyordu. İlk olarak annemin ameliyat olduğu gün kendime bir yol bulmuştum. Annem hastaneden eve gelecekti ve teyzemler de evde annem için hazırlık yapıyorlardı. Ben yengeme gidip akşam annemi ziyaret ettiğimi ve annemin canının çok elmalı kurabiye çektiğini yengeme iletmemi istediğini söyledim. Akşamüzerine kocaman 1 tepsi elmalı kurabiye bizim evdeydi ve kimseyle de paylaşmam gerekmiyordu! Yengemin bu yaptığını anlamadığını zannederek gireceğim bir yazılı sınavı öncesi yine yengeme gidip canımın çok elmalı istediğini söyleyip kendimi acındırmıştım. Abimin askerden gelirken yoldan telefon açıp elmalı istediğini söylemesi de yalanı en çok belli olan bahaneydi. Kuzenimin evde yapılan nişanı, kolu kırılan insanlar, önemli toplantılar gibi her şeyde yengem senelerce elmalı yapıp durdu. Benimkisi hani şu reklamlardaki Albeni bahanesi gibi bir şeydi.

Şu sıralar yurtdışında yaşayan kuzenim her Türkiye’ye gelişinde bütün aile yengemde toplanıyoruz ve yengem elmalı kurabiye yapıyor. Kuzenim geçenlerde bu yaz kesin dönüş yapmayı düşündüğünü söylediğinden beri bir elmalı kurabiye bahanesi arayıp durdum bahane bulamayınca da kalktım elmalı kurabiyenin ta kendisini yaptım!

Ta ta ta taam! Karşınızda meşhur yenge elmalısı!


Herksin bir elmalı kurabiye tarifi ve öyküsü muhakkak vardır. Ben de kendiminkini bu etkinlik adına sizlerle paylaşmak istedim.

(NOT: 1-Tarifte aldığı kadar un yazıyordu ama ben tarif belli olsun diye ölçerek koydum. Unun markası, oda sıcaklığı, yoğurma şekline göre herkesin un ölçüsü değişecektir, fakat sapılan rakam aşağı yukarı yarım su bardağından fazla olmayacaktır.
2-İçi için tarifte 1,5 su bardağı şeker vardı, ben 1 s bardağı kullandım keşke daha da az kullansaydım, sanırım bu da damak zevkine göre değişecektir.)

Malzemeler,

Hamur için;

1 paket margarin
1 çay bardağı yoğurt
1 yumurta
1.5 çay bardağı toz şeker
1 tutam deniz tuzu
1 paket kabartma tozu
3.5 su bardağı un

İç malzemesi;

3 adet kırmızı elma
1 su bardağı toz şeker
3 tatlı kaşığı tarçın

Üzerine;

Pudra şekeri

Hazırlanışı;

1-Hamur için tüm malzemeleri oda sıcaklığına getirmek için dolaptan çıkarın.
2-Yoğurma kabına tüm hamur malzemelerini alıp yumuşak bir hamur elde edene kadar iyice yoğurun.
3-Hamur dinlendirmek için buzdolabına koyun.
4-İç malzemesi için elmaları rendeleyip orta ateşte şeker ve tarçın ile şeker eriyene kadar pişirin.
5-Fırın ısısını 175 dereceye getirin
6-Hamuru 3 parçaya ayırıp her bir parçayı 0,5 cm kalınlığında açın.
7-Her bir daireyi 8 eşit parçaya bölüp ortalarına harçtan koyup sigara böreği sarar gibi sarın.
8-Kurabiyeleri yağlı kağıt serili tepsiye çok da yan yana olmamak kaydı ile dizin.
9–175 derecede 25-30 dakika kenarları kızarmaya başlayana kadar pişirin.
10-Sıcakken üzerine pudra şekeri serpin.

21 yorum:

sevdamavisi dedi ki...

Papatyacığım,
doğum günümü kutlaman çok güzel teşekkürler. senin de doğum günün kutlu olsun.
Elmalı kurabiyelerin de harika görünüyor puf puf, ellerine sağlık. sevgiler

gezicini dedi ki...

bu elmalılar bana da anneminkileri hatırlatıyor. çocukken galiba annem tarçın+karanfil koyardı ve tüm ev mis gibi kokardı. ben de yapmak isterim!
sevgiler
gorki

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Sevdaavisi cok teşekkür ederim,

Gorkicigim; evet bütün ev çok güzel kokuyor gerçekten:)

Sevgiler,

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Papatya'cığım
Elmalı Kurabiye benim de tartışmasız en sevdiğim kurabiyedir. Ben de küçükken teyzem elmalı kurabiye yapsın diye dört gözle beklerdim. :)) Çok sevdiğim bir lezzet gerçekten. Seninkiler de tam kıvamında görünüyor. Keşke yiyebilsem :)))
Sevgiler,

Adsız dedi ki...

Merhaba Papatya, şu etkinlikler iyi ki oluyor. Birbrimizi tanıma fırsatımız oluyor...

Elmalı kurabiye benim de favorilerimdendir.. Elbette her yemeğin öyküsü olduğu gibi benimde elmalı kurabiye hikayem var mesela ilk elmalı kurabiye yediğimde pudra şekerinden boğuluyordum :)) Çok net hatırlıyorum.. Ama yılmadım yemeye devam ediyorum.

Yengenizin tarif nefis.. Sizinde ellerinize sağlık.

http://misss.blogcu.com

Adsız dedi ki...

Merhaba Papatya kurabiyelerin ve hikayeni zevkle okudum emeğine sağlık.Yengeninde ellerine sağlık ve her bahanende yaptığı için emeğine sağlık.Sevgiler

canan kufer dedi ki...

papatyacigim, elmali kurabiyen ve hikayen benide yillar öncesine götürdü. ablacigim benim, ben yetisirken, herseyi daha özenle yapan hanimcik bir bayan, ben daha cok pratige kacan ve spor birisiyim. onun o zamanlar bu elmali kurabiyeler ile severek ilk deneyimleri aklima geldi, ve rahmetli annecigimin onu övmesi...seni kucakliyoruz,
canan ve sera-mina

Adsız dedi ki...

merhaba
bence geyet güzel yengenin meşhurrrrrrr elmalısı
ellerine sağlık
etkinlik sayesinde ratladım sana
iyide oldu
sayfayı dolaşayım azıcıkda
:):):):)
sevgiler

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Burçinciğim,

Çok teşekkür ederim, e elbet bir gün yiyeceksin canım, şu telaşın bir geçsin:))

Sevgili Zerin hoşgeldin,

Haklısın iyi ki etkinlikler var birbirimizi tanıyoruz, vallahi ben elmalıdan değil leblebi tozundan boğuluyordum, senin de elbet vadır leblebi tozu maceran:))

Sevgili Pastacıkız,

Teşekkür ederim, vallahi bende daha çok yenge tarifi öyküsü var:)

Canancığım,

Eminim ablacığının da nefis tarfileri vardır ve elmalıyı o da çok güzel yapıyordur. Seni ve pişmaniyeyi kucaklıyorum ben de,

Esra merhaba,

Hoşgeldin iyi ki geldin:)


Sevgiler,

Adsız dedi ki...

Elmali kurabiyeler benimde fazla yaptigim kurabiyeler arasinda,sizinkide nefis görünüyor elinize saglik

serapin mutfaginda pisenler dedi ki...

Merhaba papatya,cok severim elmeli olan herseyi hele kurabiyeyi.Ellerine saglik.

Sevgiler.

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Sevgili Öznur, Sevgili Serap,

Hoşgeldiniz:)

Sevgiler,

serinmavi dedi ki...

Eline sağlık canım...Selamlar....

canan kufer dedi ki...

papatyacigim,

sera-mina'ya pismaniye demen cok ama cok hosuma gidiyor :-)

ben ona, uyandiktan sonra, pismaniye yi bir anlatayim, henüz yemedi daha. kismetse 1 ay sonra türkiyedeyiz, hemde coook coook uzun bir vakit.

öptük,
sera-mina & canan

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Selamlar Serinmavicigim,

Canancığım,

Gelin gelin pişmaniyeye daha neler öğretiriz neler:)

Sevgiler,

Selen dedi ki...

Papatyacığım,
Ellerine sağlık. Eşimde annesinin elmalısından istiyor benden ne zamandır. Hatta etkinlik için tarifini de aldım ama sonra gül kurabiyede karar kıldım. Bakalım en kısa zamanda deneyeceğim. Bir sefer de yengeninkini denerim. Beyzade ikisinden de yemiş olsun :)
Öpüyorum

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Selenciğim,

Teşekkür ederim, ne güzel eşin senden böyle şeyler istiyor çok şanslısın, ben yaptığım kek kurabiye gibi şeyleri hep ofise getiriyorum tüketilsinler diye,

Sevgiler,

Adsız dedi ki...

Selam ,
etkinlikler harika oluyor,yepyeni dünyalara kapı açılıyor; güzelliklerle karşılaşıyoruz.elmalı kurabiye bir klasiktir.yerini tutabilecek ender kurabiye olabilir.düşünce, öykü ve paylaşım için teşekkürler

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Sevgili Belgin,

Hoşgedin:) Evet elmalı kurabiye br klasik dedigin gibi, yorumun için teşekkür ederim,

Sevgiler,

Adsız dedi ki...

Selam Papatya tesadüfen sitenle tanıştım, çok beyendim. Her yemeğe bir hikaye.Gerçekde de böyle deyil mi?Artık sık sık ziyaretçin olurum, eğer kabul edersen:)

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Sevgili Dilek hoşgeldin,

Öykülerimi beğenmene çok sevindim, kabul etmek ne demek, paylaşmak için yazılıyor bu yazılar, seve seve..

Sevgiler,