21.01.2011

Ayranlı Tarhana Çorbası

Kar olmadan kış olur mu hiç, soğuk olmadan ısınmanın keyfini çıkarabilir miyiz?

Geçen ayki Avrupa tatilimizde bir kez Almanya'da otobanda bir kez de Paris havaalanında bizi sabaha kadar mahsur edecek kadar çok kar vardı. Hayatımda hiç hissetmediğim kadar soğuk, bugüne kadar görmediğim kalınlıkta karlar vardı. Ama çocukluğumuzda İstanbul'da yağan kara o kadar hasrettim ki yetmedi bile bana. Oradayken hep İstanbul'a salonumun hemen önündeki çam ağacına karlar yağsa da evimde sıcak çorbamı içsem diye hayaller kurdum. Şimdi meteoroloj uyarı yaptı önümüzdeki hafta İstanbul'da kar var diye. İstanbul'un karı anneannemin tabiri ile kedi karıdır, yağar ama tutmaz, tutsa da hemen erir, ama en azından camın önünde kar yağışını seyretmek beni çok ama çok mutlu edecek.

Sevgili Açalya'nın Facebookda actigi ''Hergun bir ev yemeği menüsü'' isimli sayfasi var. Bu sayfada üye olan herkes o gün evde kendi malzemeleri ile pişirdiği yemeklerini yazıyorlar. Böylece hergun bugun acaba ne pişirsem derdinden kurtuluyorsunz. Ben her sabah muhakkak bir kez ziyaret ediyorum, boylece hem yeni tarifler öğreniyor hem de değişik menüler oluşturabiliyorum.



Bu çorbanın tarifi de bu sayfada, Açalya'nın yapip tarifini yayınladığı bir çorba. Açalya tarhanayı ayran ile islatmış, ne kadar değişik bir fikir. Bazen anne tariflerine değişiklik katmayı hiç düşünmüyoruz. Zaten annemin evinde tarhana hep birşeyler katilarak içilirdi, ekşimik, süt, yoğurt... Ama pişirmeden evvel su yerine ayranla ıslatmak tarhanaya çok ama çok güzel bir aroma katti.

İnşallah güzelce kar yağar İstanbula, işe gidenleri trafikte zorlamayacak, evde kalanların da keyfine keyif katacak cinsten. Birer ayranlı tarhana pişirir içine köy ekmeği doğararız, önce tarhanamızı sıcak sıcak içer sonra dizlerimizde bir battaniye ile başlarız lapa lapa yağan karı seyretmeye..

Ayranlı tarhana
1 su bardağı ayran
1 su bardağı su
3 yemek kaşığı tarhana
1 adet küçük soğan
1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı zeytinyağ
2 su bardağı su
50 gr kıyma, tuz, karabiber

Hazırlanışı
1-İlk önce kıymayı tuz ve karabiber ile yoğurup nohut büyüklüğünde toplar elde edin.
2-Tarhanayı 1 su bardağı su, 1 su bardağı su karışımında karıştırarak eritin.
3-Zeytinyağında rendelenmiş soğanları kavrun, salçayı da ekleyip karıştırın ve 2 su bardağı su ile sulandırın.
4-Tarhanayı karıştırarak ekleyin, içine köfteleri de koyup 20 dakika kaynatın.

9 yorum:

Saglıklımutfak dedi ki...

İyi güzelde İstanbul derken nereden bahsediyorlar acaba?? Beylik düzü halkalı tarafları ise evet mümkün. Ama gerçek İstanbul sa sur içi yani na mümkün. zira hasretle bekliyorum:)
Çorbaya gelince bende geçen akşam ıspanak çorbasına tarhana kattım çok güzel oldu:) eline sağlık. sevgiler

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Akmasa da damlar derler ya, bari sulu kar goruruz Hilalcigim:)
Ispanak çorbasına tarhana da guzel fikirmis var deneyecegim:)
Sevgiler,

Syhn dedi ki...

istanbuluları hasrte bıraktı kar :)

yemek yapmaktansa karar vermek zor oluyor ya ne iyiymiş bu :D

bu arada bana mail atacaktın hanii :)))

Özgen dedi ki...

Merhaba çok değişik bir tarhana olmuş eminim çok lezzetlidir sevgiler...

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Seyhancigim haklisin canim atiyorum en kısa zamanda:)

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Teşekkürler güzel yorumun için Özgencigim:)

YeMeK vAkTi dedi ki...

Yok İstanbulda kar falan ..Çok istiyorum yağmasını ama yoookk:(((


Açelyenın facebook sayfasınada muhakkak bakarım çorba ilginç geldi

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Sevgili Yemek Vakti,
Bu sene de es gecti bizi kar galiba:(

Açalya dedi ki...

aaaa ben bunu daha yeni gördüm, canım ya paylaştığın için teşekkür ederim, ne düşüncelisin! Çok hoşuma gitti.