16.03.2008

Buğulu Ses

Genelde hoşuma giden her tür müziği dinlerim. Bu hoşuma giden tanımındaki yelpazem o kadar geniştir ki ruh halime gore jazz, ruh halime göre de Türk Sanat Müziği dinlerim. Bunların dışında hoşuma gitmeyen müziklere de sonsuz saygım vardı. Üretmek, ve yoktan varedip sanata dönüştürmek her zaman önünde eileceğim bir olgudur. Çok sevdiğim bir arkadaşıma eşlik etmek için hiç tarzım olmayan bir müziği dinlemeye bile gidebilirim.

Ama Serdar Ortaç dinlemem, dinleyemem. Evde radyo dinliyorsam şarkısı çıktığında kanal değiştiririm, arabamda radyo kanallarımı karıştıran misafirlerim Serdar Ortaç şarkısında durdurkları zaman kendilerine durumu izah ederim. Bende hiçbir albumu, kasedi, CD'si mp3 u falan yoktur. Hiçbir TV programında kendisini izlemişliğim yoktur. Hakkındaki gazete haberlerini okumam, bir alışveriş merkezinde kendisini gördüğümde draannn diye kafamı çevirmişliğim bile vardır. Kendisini seven dinleyen insanlara saygı duyarm, ama kişisel zevklerimden oluşan dünyama kendisini almam, alamam, bu da benim her anlamda yaptığım tercihlerden biridir.

Profosyonel anlamda hiçbir müzik bilgim olmamasına rağmen, şahsımca naçizane fikrim kendisinin yıllardır aynı ritim üzerine farklı sözlerle yarattığı şeyi müzik zannetmesi ve buna inanmamızı beklediği hakkında inancım olmasıdır. Bana göre Karabiberim şarkısının geçenlerde duyduğum Nolur Gitmeeeee diye soylediği şarkısından hiçbir farkı yoktur.Fakat geçen gün radyoda Ayten Alpman'ın soylediği ‘'Yaz Yağmuru'' isimli şarkıyı dinlediğimde, zaten Ayten Alpman'a hayran biri olarak şarkının ilk önce yorumuna, sonra da müziği ile sözleri arasındaki uyuma vuruldum. Hemen bilgisayarımın başına geçip araştırdığımda da Ayten Alpman'ın ‘'Bir Başkadır Ayten Alpman'' isimli çıkardığı bu muhteşem albumde yine bir dönem ünlü olmuş başka yorumculara ait şarkıları kendisinin yorumladığını öğrendim. Hemen bir koşu albümü edindikten sonra da bu beğendiğim şarkının ne yazıkki Serdar Ortaç'a ait olduğunu, hatta bir dönem de çok ünlü olduğunu öğrendim. Tamam dedim kendi kendime, yıllardır büyük bir hata yapiyor olabilirim, şimdi objektif kulaklarımla bir de Serdar Ortaç'dan dinlemek lazım bu şarkıyı. Duyar duymaz da hangi şarkı olduğunu hatırlayıverdim. İki farklı yorum aynı şarkıyı nasil olur da bu kadar farklı şarkılarmış gibi hissettirir şaştım kaldım. Ve dedim ki Serdar Ortaç'ın yorumunda da bir beceriksizlik var, arada iyi şarkılar çıkardığında da kendi yorumlayarak bitiriyor şarkıyı.

Geri kalan bütün şahsi fikirlerimi kendime saklayarak, size Ayten Alpman'ın bu albümünü nasıl anlatsam da hakkını versem diye düşünüp duruyorum. O büyülü sesi ve güzel yorumu ile senelerdir aynı şarkıda aynı tüylerimizi diken diken eden Nilüfer'in ‘'Erkekler Ağlamaz'''ını bile almış başka bir şarkı yapmış Ayten Abla.. O çocukluğumuzdaki annelerimizin gençlik şarkılarını bugünkü biz küçük kadınlara yeni baştan armağan etmiş sanki...Simsiyah kuyruklu bir piyanonun üzerinde siyah pantolon, siyah ceket, içinde beyaz bir gömlek ile o küt siyah saçlı Ayten Alman'ı izleyip bir şişe şarap içmenin hayallerini kuruyorum dün akşamdan beri. Fakat 2 haftadır aynı hastalıkla savaşıp en sonunda yatağa düşmüş biri olarak bu güneşli ve müthiş enerjik Pazar gününü ne yazıkki evimde, silmekten yorduğum kırmızı burnum ile geçiriyorum.

Tamam dedim kendi kendime, hasta olabilirsin, ama 8 aydır sana ciddi anlamda acı veren işyerinden istifa ettiğin bu önemli haftada bütün enerji balonları seninle olmalı. Artık herşey çok güzel olacak çünkü, yeni bir iş, yeni insanlar, hatta bazen işe gidilen yeni bir yol bile insan hayatında neler değiştirebiliyor. Bu da sana yeni bir Pazar olsun, Ayten Alpman'ın büyülü sesi ile ısıttığın evine anne poğaçasının kokusu ile enerji ver, hasta da olsan kalk eşlik et bu güzel şarkılara, ama ilk önce Yaz Yağmuru'na...

Malzemeler

1 su bardağı zeytinyağ
½ su bardağı yoğurt
1 yumurta
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 tutam tuz
100 gr beyaz peynir
¼ demet maydonoz
1 yumurta sarısı
Çörekotu

Hazırlanışı

Fırın ısınızı 200 dereceye getirin. Zeytinyağı, yumurta ve yoğurdu iyice çırpın. Ardından un kabartma tozu ve tuzu da ekleyip poğaça hamurunu elde edin. Başka bir kapta peynrleri ufalayın, maydonozu ince kıyıp karıştırın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle oval şekil verip içine peynirli karışımdan koyup kapatıp tepsiye dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörekotu serpin ve 15-20 dakika kadar pişirin.

16 yorum:

Adsız dedi ki...

Yaz yağmuru parçasını bende çok severim hatta beni ağlatmıştır bile,ama ben senin sevmediğin serdar ortaçtan dinledim:)Poğaçaya gelince miss gibi görünüyor.Sevgiler

Adsız dedi ki...

Sevgili Ayşeciğim, doğrudur, birçok insan haliyle bu arkıyı Serdar Ortaç'dan dinledi ve sevdi hatta ağladı. Sen de bu şarkıyı sevenlerden isen sana bir de Ayten Alpman'dan dinlemeni oneriyorum:)

Adsız dedi ki...

Bir itiraf da benden, ben de hiç hazetmem kendisinden ama o şarkısını severek dinlemişliğim vardır!

Geçmiş olsun Zeynepciğim, ben de uzunca bir süre boğuştuktan ve burnumu mahvettikten sonra çok şükür atlattım.

Yeni başlangıçlar için bazı bitişler gerekiyor insanın hayatında, şimdi bu günlerin tadını çıkarma ve yeni başlangıçlar için enerji toplama zamanı. Kendine çok iyi bak! (poğaçaların da nefis, dün ben de yaptım:)

Adsız dedi ki...

zeynepcigim,

senin müzik zevkin de, yazilarin da tariflerin kadar güzel papatyam. eski blogunda tangolar vardi, nerde onlar simdi? yoksa ben hamile halimle, hafif beyinsiz biri olarak göremedim mi??? hi,hi, hi.
kocaman öptük,
sera-mina & canan

Adsız dedi ki...

Yeni başlangıçlar, yeni güzellikleri de beraberinde getirsin. Umarım her şey dilediğince olur.

Poğaçalar çok lezzetli görünüyor, feci şekilde canım istedi.
Ellerine sağlık canım arkadaşım.

Sevgiler kocaman...

Adsız dedi ki...

Sevgili Sibelcigim;

Kotu donemlerin bitip, yeni başlangıçlara yelken atığı her dönem boyle yatak yorgan hasta olurum zaten, başlangıçlar herhalde muthiş enerji boşalmaları yaratıyor, seni de ilgiyle izliyorum, ama pek bir seyrekleştin yine..:)

Adsız dedi ki...

Sevgili Canancığım,

Sayfa açıldığında otomatik yokleniyor şarkı diye tepkiler geldi, ama senin için hemen bir tango koyuyorum yarın, ama manuel olarak olur mu?

İkinizi de opuyorum

Adsız dedi ki...

Sevgili Burçinciğim;

Yeni başlangıçlar korkutur beni hep,bu sefer kulagımın ustune yattım ama bekliyorum :P

Adsız dedi ki...

Müzikten anlarım,Serdar Ortaç ı sevenlerede saygı duyarım ama kulagımdan enaz 10mt uzağında durmasını isterim.Yeni bir başlangıç önceleri hasta gibi hissettirsede sonradan rahatlığı harika olur.Hergün bakmadan gecemeyeceğim bir yer burası.Yazılar ve tarifler için ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

Serdar Ortac'i sevmem ama Yaz Yagmuru'nu severim. Ayten Alpman'i cok severim. Hemen dinlemem lazim. Ayrica cok gecmis olsun. Belli ki, ustunden yuk kalkmis, vucudun da kendini bu sekilde dinlendiriyor. Sitenin yeni halini cok sevdim. Ha bir de kitabini gordum gecen gun kitapci da, kendi kitabimi gormus kadar sevindim. Ellerine saglik...

Adsız dedi ki...

Sevgili Cafe Nino ne guzel anlatmissin:) O zaman her gün uğra sen , seni gormekten büyük keyif alirim..

Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Nihanciğim,
Çok sevindim kitap için hissettiklerine, bunu duymak benim için super bir duygu.
Yaz yağmurunu acil dinle o halde, hatta butun albumu,

Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

merhaba yazıyı bir nefeste okudum, pek sevmem aslında böyle uzun yazıları ama ne güzel akıcı yazmışsınız :) konuya kayıtsız kalamadım çünkü bu yazıda beni anlatan şeyler var bende şarkıları severim hemde her gün değişir ruh halime göre... değişmeyen bir kaç kişi var tabii Ayten Alpman, Nilüfer, Sezen Aksu, Erkin Koray'ın bazı şarkıları.... beğenmediğim ve sürekli eleştirdiğim hatta sesini duyunca dediğin gibi hemen kapattığım tek bir isim var oda Serdar Ortaç...ben yalnızca yorumunu değil sesinide beğenmiyorum....Seda Sayan'ın erkek versiyonunun abartılmış hali bence, "r" vurgulamalarından bakarsak....
neyse arkadaşım hayırlı kandiller siten harika , bundan sonra sık sık uğrarım, eğer istersen tabiiii

Adsız dedi ki...

Sevgili Zeynep,

Ne güzel bir site...
Aslında birazdan evden çıkmam gerekiyordu, ama, 5 dakikalığına bilgisayarımın başına geçtim ve, tesadüfen, bırakılan mesajlardan, ordan oraya ordan oraya derken bu güzel siteye kadar ulaştım. Çok sade ve insana huzur veren bir tınısı var. Doğrusu böyle güzel bir sitede "Sevdiklerim" arasında yer almak isterdim :)
Yazıların içine dalıp okuma fırsatını zamanımın kısıtlı olmasından dolayı bugün bulamadım ama bu siteyi bloguma ekleyeceğim için ilk fırsatta bunu yapacağım.


Ben de beklerim,
sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Sevgili Özlemciğim o zaman hoşgeldin:) Hemen ben de seni zşyarete geliyorum.

Adsız dedi ki...

Zeynep'ciğim,
Serdar Ortaç'ın sesi beni de çok rahatsız eder .Hatta oğlum da benimle hemfikir arabada radyo dinlerken kazayla denk gelirse hemen kanal değiştiririz.Duymaya tahammül edemediğim bir ses.